Statsminister Borg?

Enligt Expressen/Demoskop säger sig 53 procent av svenskarna ha ganska eller mycket stort förtroende för [[Anders Borg]]. Det är något mindre än för ett år sedan; i september 2011 var andelen 58 procent. Stödet för finansministern får dock ändå sägas vara mycket starkt.

Enligt Fokus markerar den nya budgeten ”födelsen av den nya Anders Borg”. Han sägs plötsligt verka ”mer intresserad av alliansens framtida väl och ve än om staplarna i budgeten går ihop”. Budgeten får beröm från [[Stefan Fölster]], chefekonom på Svenskt Näringsliv, som säger att ”Efter några år av arbetslinjereformer och några år av reformtrötthet så kommer nu ganska ordentliga tillväxtsatsningar”. Tidigare har Fölster, bland annat i sin bok Sverige har blivit en fet katt anklagat Borg för att ha växlat ner tempot i reformarbetet.

Fokus konstaterar också att ”I ett parti som har en ordförande som snart går in på sitt tionde år väcker sådana förändringar uppmärksamhet”, och ”Efter sex år på sin post börjar finansministern tänka som en statsminister”.

Kan det ligga något i det? Infrias de gamla spekulationerna om att Borg står på tur för att ta över efter [[Fredrik Reinfeldt]], för att ge moderaterna och alliansen nytändning inför valet 2014?

Redan 2011 sa sig Tidningen Vi:s politiska reporter [[Anita Kratz]] ha sig ha ”väldigt bra källor” på att Reinfeldt skulle avgå innan valet 2014 och ersättas av Anders Borg. Detta tillbakavisades, bland annat genom att Borg inte kandiderade till riksdagen. Att riksdagsplats inte är ett krav för att bli partiledare och aspirera på statsministerposten visade dock socialdemokraternas val av [[Stefan Löfven]].

Tidigare har Borg hos [[Malou von Sivers]] pratat om sin längtan att få sluta som politiker och planer på att inte sitta kvar hela mandatperioden efter valet 2014, något han sedan backat ifrån.

Att Anders Borg är ett hett eftertraktat namn som efterträdare till Reinfeldt visar flera mätningar. Och att moderaterna skulle behöva en nytändning visar inte minst Opinionsläget. Om Borg är personen för det återstår dock att se.

Kommentera