Analys: Regeringsförklaringen från höger och vänster

Budskap
[[Eva Cooper]]: [[Fredrik Reinfeldt]] sammanfattade det hela utmärkt själv. Tillsammans ska vi göra ett bra Sverige bättre. Detta genom mer frihet, innovationer, öppenhet, trygghet och arbetslinje. Det var ett inte alltför floskelfyllt tal. Men nog säger det en hel del om Sveriges politiska klimat när socialdemokraten [[Sven-Erik Österberg]], som förvisso strax ska bli landshövding och därför mer eller mindre checkat ut från det partipolitiska fäktandet, säger i Expressen TV att han håller med om det mesta Reinfeldt sa. Ett allmängiltigt budskap. Alla ska med.

[[Sandro Wennberg]]: Fredrik Reinfeldt har förstått det där med regeringsförklaringar. Det är som en godistårta på ett barnkalas. Kalastårtans bas – glassen och grädden – har ersatts av en lång rad floskulösa ord. Det är den basen som ska bidra till mättnadskänslan när riksdagsbänkarna töms efter talet.

Ord som sammanhållning, framtid, ansvar, möjligheter och tillsammans blandas i enda röra. En röd-blå röra som ska få de viktiga marginalväljarna att känna igen sig. Men när Reinfeldt beskriver behovet av minskade klyftor, en bättre välfärd och arbetet för full sysselsättning lär de som lever i verkligen se att budskapet i Reinfeldts tal skiljer sig markant från verkligheten.

Talet toppas här och där med godisbitar och precis som med kalastårtan är det godisbitarna alla slåss om. En bit infrastruktur, en bit kultur. En bit EU och en bit jämställdhet. En bit arbetslinje och en bit bolagsskatt.

Power
EC: Reinfeldt började lågmält men får efterhand upp känslan. Tyvärr gör det att de inledande stora, viktiga, och grundläggande inslagen i hans förklaring, där han talar om bland annat frihet, framstår som lite trista och torra. När Reinfeldt blir mer konkret, och pratar om satsningarna på infrastruktur och forskning till exempel, är det en helt annan känsla. Det är lite märkligt. Det borde väl vara tvärtom?

Men visst, kärnvärderingarna återkommer senare i hans regeringsförklaring, och statsministern river också ner ordentligt med applåder efter att ha hållit närmast ett brandtal om jämställdhet.

Är statsministern trött? Nej, inte alls. Han är snarare fylld av kraft. Men varför så försiktig i början?

SW: Fredrik Reinfeldt visar sällan känslor och få uppfattar honom som en energisk person. Han får sällan spontana applåder, han får inga hjärtan att bulta. Men det hade ingen väntat sig heller. Och de flesta blir nog inte förvånade över att han – liksom [[Anders Borg]] – har lättare att rada upp så kallade reformer än att med inlevelse tala om jämställdhet mellan män och kvinnor.

Taktiken har varit fastslagen sedan länge. Statsmannen Reinfeldt visar tillåter sig inga utsvävningar, han visar ingen j-ar anamma. Inte heller denna gång.

WTF-faktor
EC: Genom den senaste tidens alliansturné där nya satsningar presentats var och varannan dag har möjligheten för nyheter i själva regeringsförklaringen minskat. Det är ett färdigt pussel som presentats. Men att Fredrik Reinfeldt i en regeringsförklaring pratar om jämställdhet på ett sätt som till och med hyllas av forne v-ledaren [[Lars Ohly]] är onekligen lite av en skräll.

SW: Överraskningarna lyser med sin frånvaro i talet. Med dagens medielogik är det smartare att presentera höstbudgetens nyheter som ett pärlband inför riksdagens öppnande istället för att släppa allt på en gång. Reinfeldt överraskade 6-7 år sedan när han började tala om arbetarparti, solidaritet och jämställdhet. I dag överraskar han knappast längre.

Kommentera