Krönika: ”Märklig start på riksdagsåret”

Nästa vecka återupptar riksdagen sitt arbete efter sommaruppehållet. Det är inte helt ovanligt att det vid dessa tillfällen hålls så kallad parentation för ledamöter som avlidit. Det ovanliga denna gång är att det kommer att hållas för tre unga ledamöter som gått bort under lika många veckor.

Det var inte länge sedan moderaternas [[Johnny Munkhammar]] gick bort efter en längre tids sjukdom. Bara två dagar efter det avled socialdemokraternas tidigare gruppledare [[Carina Moberg]]. Och förra helgen påträffades [[William Petzäll]], politisk vilde och före detta sverigedemokrat, död.

Det blir en märklig start på riksdagsåret.

Alla dessa ledamöter var på olika sätt starka profiler. För moderaterna och socialdemokraterna innebär Munkhammars och Mobergs bortgång stora förluster. I Sverigedemokraterna finns det säkert många som sörjer sin tidigare partivän, men faktum är att Petzälls död betyder att hans plats i riksdagen tas över av [[Stellan Bojerud]] – och Sd kan åter fylla sina samtliga riksdagsplatser med lojala partimedlemmar. Under Petzälls tid som vilde i riksdagen var Sverigedemokraternas teoretiska vågmästarställning rubbad, då de bara kunde tillgodoräkna sig 19 av 20 mandat.

Ersättaren Stellan Bojerud sitter bland annat i styrelsen för Kungliga Krigsvetenskapsakademien, är pensionerad överlöjtnant och militärhistoriker. Han har tidigare suttit representerar Sd i kommunfullmäktige i Sundbyberg och har tidigare suttit för såväl moderaterna som centerpartiet, samt varit ersättare i riksdagen. Trots tidigare partibyten betraktas han internt som politiskt stabil och kan tillföra Sd-riksdagsgruppen en hel del erfarenhet.

Bojerud var för övrigt en av författarna bakom pseudonymen ”Harry Winter” och boken Operation Garbo, som skildrar en sovjetisk invasion av Sverige.

Kommentera