Krönika: ”Abortfrågan åter i centrum”

När demokraterna håller konvent i Charlotte tar abortfrågan större plats än på två decennier. Skälet är naturligtvis taktiskt, skriver Makthavare.se:s USA-skribent [[Sven Wennerström]], men bottnar i ett rekordantal republikanska lagförslag för att begränsa abort.

Sedan valet 2010, som innebar stora republikanska segrar över hela landet, har antalet lagförslag och lagar i USA:s delstater som försöker begränsa aborträtten slagit rekord. Aborträtten är fastslagen i USA genom domslutet i Roe v. Wade från 1973, men det finns ändå sätt att begränsa fria aborter, både på federal nivå och i delstaterna.

Det handlar bland annat om att införa obligatoriska väntetider mellan den första konsultationen och själva proceduren. Det kan vara krav ultraljudsundersökningar – oavsett om de är medicinskt motiverade eller inte. Vissa delstater ställer krav på utrustning och bemanning hos klinikerna, utformade så att de ska vara svåra eller omöjliga att uppfylla. Andra stater har gjort det förbjudet att inkludera aborter i sjukförsäkringar. De allra flesta initiativen kommer från republikaner.

Många republikaner jag pratat hävdar bestämt att abort är en marginalfråga; en fråga för att engagera basen under primärvalen, för att sedan ignorera. Det har i vart fall varit en historisk sanning, men med allt bångstyrigare, tepartyinfluerade, kompromissovilliga republikaner finns inte längre utrymme för den typen av politisk balansgång. Efter de omfattande republikanska segrarna i valet 2010 ökade antalet abortrelaterade lagförslag markant.

Abortmotståndarna brukar hävda att de handlar på ett mandat från en växande Pro-Life-rörelse. Det stämmer att fler och fler identifierar sig som Pro-Life, men det är också så att Pro-Life och Pro-Choice är politiska etiketter som rymmer ett brett spektrum av åsikter. Ställer man istället frågan om abort ska vara lagligt eller inte, har stödet för laglig abort varit i princip konstant sedan 70-talet. Laglighet är dock inte en binär fråga, den amerikanska abortlagstiftningen är i grunden extremt liberal och en vanlig position är att vara för fri abort, men samtidigt vilja att reglerna ska skärpas.

Hela skalan av åsikter finns representerad i båda partierna – med viss övervikt av förbudsivrare hos republikanerna och tvärt om hos demokraterna, enligt en undersökning utförd av Pew Research. När republikanerna börjar ägna sig för mycket åt att driva igenom förbudslagar riskerar de att tappa mittenväljare.

På samma sätt är det en kalkylerad risk för demokraterna när Nancy Keenan från Naral Pro-Choice pratar på Demokraternas konvent. Naral motsätter sig alla inskränkningar av aborträtten, på ett sätt som ter sig extremt för många amerikaner.

Vad Demokraterna kan hoppas på är att framstå som det mindre dåliga alternativet i abortfrågan och andra frågor som handlar om reproduktiv hälsa – och på att bedriva valrörelse på dessa frågor istället för ekonomin och jobben.

* * *

[[Sven Wennerström]] är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Sven finns på Twitter som @svenwennerstrom och fram till valet skriver han dagliga uppdateringar på Google+.

Kommentera