Krönika: ”Solen måste även lysa på små partier”

Räkna med att alliansen kommer att hålla fast vid den strategi den använt i åtskilliga år nu och som vi redan sett smakprov på i år. Förr var ”Du må icke läcka nyheter ur budgeten” det första och viktigaste budet. Nu ska stora och små paket med bitar av budgetinnehållet delas ut flera gånger i veckan fram till 20 september. För att maximera uppmärksamhet och publicitet sker presentationerna gärna i andra miljöer än i Rosenbads formella pressrum. Men, allvarligt talat, den där bilden på ett tågfönster med fyra utkikande partiledare börjar bli lite sliten – även om en partiledare bytts ut sedan sist.

Att ”en bit i taget”-metoden fortsätter att gälla för budgetpresentationen har flera skäl, men det absolut viktigaste den här gången är:

Solen måste även lysa på små partier!

[[Fredrik Reinfeldt]] är i desperat behov av att kristdemokrater och centerpartister fortsätter att gilla sina partier. Faller de små ur, faller hela alliansen ihop.

[[Annie Lööf]] strålade på tåget häromdagen över att regeringen nu säger ja till Ostlänken. ”En fråga som vi i centerpartiet har drivit länge”.

Frågan är om tågsatsningar, vårdsatsningar och pensionärssatsningar räcker för att skingra molnen. Det är inte självklart att väljarna kopplar vård och pensioner till kristdemokraterna eller snabbtåg till centern.

Erfarenheterna – både härhemma och utomlands – tyder snarast på att det är det största partiet i ett samarbete som gynnas av populära reformer.

För varje mätning med småpartierna i skugga ökar också risken att enskilda politiker försöker sig egna projekt, för att åtminstone få lite ljus på sig själva: den så kallade Hamiltonmetoden.

Kommentera