Arbetsmarknaden efter regeringskansliet

En majoritet av de statssekreterare, ministrar och andra politiskt anställda som har lämnat regeringen återfinns i dag i statliga företag, politiken, myndigheter eller internationella offentliga organ. Det uppger tidningen Riksdag & Departement.

Det är vanligt att människor som arbetat politiskt som förtroendevalda eller tjänstemän går till pr-branschen. Riksdag & Departement konstaterar dock att av de 40-talet borgerliga medarbetare som lämnat en post i regeringskansliet sedan alliansen tog över 2006 är det enbart [[Cecilia Stegö Chiló]], [[Ulrica Schenström]], [[Lars Leijonborg]], [[Håkan Jevrell]], [[Håkan Jonsson]] och [[Dan Ericsson]] som i dag jobbar på pr-byråer. När Riksdag & Department sommaren 2010 gjorde en liknande kartläggning av socialdemokraterna framgick att mer än dubbelt så många socialdemokrater som lämnat sina uppdrag 2006 hade börjat jobba på pr-byråer, jämfört med de borgerliga nu.

Tidigare i år har [[Henrik Ehrenberg]], tidigare stabschef hos [[Göran Hägglund]], fått lämna sin post och är i dag strateg på Sveriges Apoteksförening. Innan dess lämnade [[Ingrid Eiken]] sin tjänst som statssekreterare hos [[Lena Adelsohn Liljeroth]] för att bli vd för Mäklarsamfundet. Och efter avslöjandet om Sveriges inblandning i en vapenfabrik i Saudiarabien har det tidigare statsrådet [[Sten Tolgfors]] återgått till riksdagen. Tolgfors statssekreterare [[Håkan Jevrell]] är i dag anställd på pr-byrån Springtime. Under året har även [[Amelie von Zweigbergk]] fått lämna sitt jobb som statssekreterare hos [[Nyamko Sabuni]], och [[Per Schlingmann]] gått från tjänsten som statssekreterare i statsrådsberedningen till att bli moderaternas chefsstrateg.

Hela listan över över vart ministrar, pressekreterare och andra politiskt anställda tagit vägen efter att de lämnat regeringskansliet finns att läsa här. Observera att listan gäller från att regeringen [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldt]] tillträdde i september 2006 fram till och med sommaren 2012.

Kommentera