Krönika: ”Tysklands dag i Almedalen”

Bristen på politiska utspel och poänger har varit mer närvarande i år än någonsin. När “årets snackis” består av jordgubbar och flädersaft kanske det är dags att konstatera att svensk politik är ungefär lika smakrik som gotländskt kranvatten.

Centerpartiets egna idéer hade tydligen tagit slut när de bjöd in till sitt ekonomisk-politiska seminarium här om dagen. De lät istället professor [[Klaus F. Zimmerman]] från Universitetet i Bonn föreslå hur Sveriges framtid skulle se ut.

Men det tycks inte bara vara centern som inte längre har några kort kvar på handen. Oavsett vilket seminarium jag har besökt den här veckan verkar kortleken för länge sedan vara utbytt mot ett memory där varje bricka som vänds upp har en matchande bild av… Tyskland.

Tyskland verkar göra allting rätt. Miljöpolitik, välfärdsfrågor och finanspolitik – allting kan tydligen drivas med ett Bayerskt vindkraftverk eller solenergi från München. Gör vi bara som dem behöver vi ingen egen agenda och alla vet ju att det går betydligt fortare att vinna en omgång memory än monopol.

Eftersom Tyskland verkar vara den röst alla lyssnar i på politiken anser jag att det är dags att ge dem en alldeles egen dag i Almedalen. Jag tror nämligen att Tyskland har stora chanser att vinna nästa riksdagsval och därför har jag tagit fram en skiss över hur deras valkampanj bör se ut.

Partiloggan är given och sitter redan utplacerad på svenska vägar. Den är även mer vanligt förekommande i norr vilket kan vara klokt då norrlandsväljarna enligt traditionen är mindre rörliga över partigränserna.

Partiet har en övergripande målsättning – att ena de två blocken. [[Jan Björklund]] och [[Åsa Romson]] kommer äntligen att sluta fred när Tyskland presenterar hur de strategiskt kommer lägger ner våra militärbaser och investerar i flotta med vindkraftverk i tyska rader. Det blir nämligen omöjligt för fienden att segla in på svenska vatten och vi behöver inte längre oroa oss för att Ryssland ska ta Gotland ifrån oss. Pär Holmgren presenteras som ny försvarsminister.

Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck kommer fortsätta vara ledande i den Svenska samhällsutvecklingen. Orternas huvudsakliga verksamheter riktas om och Tyskland presenterar Sveriges nya satsning på äldreomsorg. Landets nya äldreboenden kommer ligga naturskönt och lugnt med mycket goda transportvägar. Ett antal hälsofrämjande åtgärder presenteras och de kommer i huvudsak bedrivas i anläggningarnas stora bassänger.

Nationaldräkt kommer att vara obligatoriskt vid riksdagens öppnande. Alla partiledare, inklusive [[Fredrik Reinfeldt]] och [[Jimmie Åkesson]], väntas specialbeställa måttsydda lederhosen från svenska skräddare som därmed klarar av att sänka sina priser trots att miljöpartiets förslag om att premiera återbruk inte går igenom.

Tysklandspartiet presenterar även ett mini-Berlin som kommer ge sig ut på sverigeturné. En exakt replika av den tyska huvudstaden kommer att tilltala svenska hipsterväljare och verkar samtidigt främjande för svenskt kulturliv. En självklar insats då vi redan i dag har fler hipsters än centerpartister i de svenska storstäderna.

Berlin kommer även, från och med nästa sommar, att vara på plats i Visby under Almedalsveckan. Med en klubbscen som enbart främjar skandalpolitiken, och därmed bidrar till en välkommen tillväxtökning i tidningsbranschen, kommer tysksvensk politik verka som en positiv kraft i samhället.

Avslutningsvis får folkpartiet får äntligen gensvar för sin önskan om språktest och Tysklandspartiet kommer redan nästa år ställa krav på att alla partiledare ska kunna böja verben dürfen, müssen och verstehen innan de får ställa upp i riksdagsval.

[[Annie Lööf]] är den enda motkandidat som Tysklandspartiet har kvar, något som måste ses som ett strålande sammanträffande då hon var den som från allra första början bjöd in till memory med professor Zimmerman.


Ende gut, alles gut!

Kommentera