Krönika: ”Tack, tack – tusen tack!”

Almedalsveckan är över för i år, och för mig som har äran att vara chefredaktör för Makthavare.se kan jag med stolthet säga att vi gjort ett fantastiskt bra jobb. Vår redaktion på plats i Almedalen har varit ett kanongäng som lagt ned stora delar av sin fritid för att, oavlönat, bjuda på den mest heltäckande bevakningen av tal, utspel, seminarier, debatter och pr-kupper under veckan.

Det här var Almedalsredaktionen 2012:

Anders Eriksson, har i år varit Makthavare.se:s redaktions- och nyhetschef – och alltså sett till att ta fram det allra bästa av var och en i redaktionen. Med en välutvecklad nyhetsnäsa, ett stort kontaktnät och skarp analysförmåga har han bevakat partiledartal, täckt seminarier och spanat på stan. En klippa!

Anna Loverus: idérik, entusiastisk och med till synes outsinlig energi. Befriande respektlös i såväl ämnesval som rubriksättning. Smider för fullt planer på hur Makthavare.se kan utvecklas ytterligare, med eller utan redaktionsledningens vetskap.

Caroline Björkgren, tidigare Åslund, var en av våra allra flitigaste skribenter i år. Ständigt på språng, upp och ned längs Visbys gator och torg, för att intervjua Almedalsbesökare om sina bästa tips, nosa rätt på Almedarlingar och rapportera från seminarier.

Charlotte Naversten var i år festgeneral och en av de ansvariga för en otroligt lyckad kväll. Har även hunnit rapportera från seminarier och göra hemma-hos-reportage.

Charlotte Rydberg, JMK-student som – generöst utlånad från BLT – kom in och ryckte upp oss andra när vi efter halva veckan började krokna något. Kastade sig raskt ut och började producera lysande och mångsidiga texter på löpande band.

Eva Cooper, en av de flitigaste skribenterna på Makthavare.se – även när det inte är Almedalsvecka. I år visade hon var skåpet skulle stå i snabba och kloka analyser av partiledartal, men har även uppmärksammat framtidsprisvinnare och snygga inbjudningar.

Fredrik Wass, gjorde en välkommen comeback i Makthavare.se:s Almedalsredaktion och har under veckan levererat storverk på storverk. Har stått för de flesta av årets alla videoinslag samt gjort starka insatser vid intervju och panelsamtal med Wikileaks.

Hampus Brynolf, skapade redan förra året den registrering Almedalsveckan alltid saknat – och som sedan låg till grund för makthavarkartläggningen, som blev en riktig snackis efter att den presenterats på vår stora fest. Hampus ligger också bakom alla roliga visualiseringar av statistik vi framförallt publicerat på Twitter.

Ida Thulin slog tidigt fast Makthavare.se:s syn på Almedalsveckan genom en lysande recension av ett undermåligt verk om denna öppna möjlighet att lära sig mer om viktiga samhällsfrågor. Var i övrigt ovärderlig med att hålla redaktionen under armarna med godis under veckan, och lät några närstående knattereportrar testa Almedalsarrangörernas bjudkarameller och giveaways.

Katarina Barrling, tillförde kloka och skarpa statsvetenskapliga perspektiv på våra partiledartalsanalyser, samt hann också med att rapportera från intressanta seminarier. Mycket uppskattat!

Laura Luna fullkomligt sprutade ur sig texter; stilspaningar, seminarierapporter och intervjuer. Gjorde under veckan tv-debut och hade innan dess grejat kamerasponsring åt redaktionen, vilket möjliggjorde ett mer flitigt fotograferande från oss alla i år.

Lisa Gemmel, debutant för i år i Makthavare.se-redaktionen och var först med att recensera Almedalsdrinken – som under veckan blev utsedd till hetast i Almedalen. Bevakade seminarier och spanade på framtidens makthavare, hoppade in som talanalytiker och tog plats i God Morgon Almedalens webbtevefotölj.

Magnus Ljungkvist, har som en av Almedalsbloggen/Makthavare.se:s grundare ständigt funnits i redaktionens närhet och bidragit med tips och råd. Har också rapporterat om Almedalsmästerskap i gocart och vad twittrandet från Almedalen egentligen beskriver.

Nils Ekblad, idérik och driven JMK-student som utgjort ett starkt tillskott i årets Almedalsredaktion. Förhörde sig redan innan Almedalsveckan bland riksdagspartierna om deras planer, granskade alkoholflöde och skattemiljonrullning under veckan, samt studerade hur väl mobilföretagen levde upp till sina löften om täckning.

Petra Jankov Picha, något så ovanligt i sammanhanget som Almedalsdebutant. Hade trots det inga problem att snabbt finna sig tillrätta och i rask takt bjuda på suveräna tips for dummies, spaningar på stan och rapportering från seminarier och debatter.

Sara Haraldsson bistod på ett lysande sätt Lisa med att spana på framtidens makthavare, dansa loss, analysera humor och reda ut begreppet feministisk ekonomisk politik. Bjöd redaktionens kvinnliga medlemmar på powermingel med det egna projektet Maktsalongen. Vi ser fram emot mer samarbete, maktanalytiker emellan.

Tobias Björkgren, vår stjärnfotograf och bildchef som försökt hålla jämna steg med Caroline; upp och ned längs Visbys gator och torg. Har själv fotograferat seminarier, tal, mingel och gatuliv under veckan, samt lärt upp oss andra i redaktionen om våra egna och lånekamerors funktioner, finesser och möjligheter.

Vi har även haft ytterligare personer knutna till redaktionen, men som på grund av annan arbetsbelastning inte kunnat skriva så mycket som de hade önskat. Anne Brynolf, Cecilia Garme, Lena Smedsaas, Sandro Wennberg och Staffan Dopping har dock alla varit väldigt uppskattade att ha som inspiration, idésprutor och bollplank.

Ett särskilt tack till Makthavare.se:s båda Stinor. Först [[Stina Ljungkvist]], som håller koll på vår ekonomi och ger oss välbehövliga ramar för vårt arbete samt har varit ovärderlig i att boka resor och boenden för redaktionens medlemmar. Sedan Stina Morian, min klippa i livet och företrädare som chefredaktör för Makthavare.se. Har under veckan varit synnerligen behjälplig som ”baksäteschaufför”. Är efter en intensiv tid väl förtjänt av semester i vår västmanländska stuga.

Supertack också till svensk komiks vassaste tunga och tillika skarpaste politiska kommentator [[Magnus Betnér]], som i år gjorde mycket uppskattade inhopp i Makthavare.se-redaktionen som krönikör i såväl ord som bild.

Kommentera