Cetin förändrar bilden av sossarna

Bilden av det mytomspunna gubbväldet 26-manna är på väg att förändras. [[Evin Cetin]] representerar en ny generation försteombudsmän inom socialdemokratin som vågar bryta mot jantelagen.

– Jag drar mig inte för att synas och vara kaxig, det finns inte en mall för hur man ska vara, alla får utrymme att utvecklas och det är en mer tillåtande kultur än tidigare, menar Cetin.

Den senaste tiden har fler unga förmågor tillkommit i socialdemokratiska 26-manna (se fotnot), men det är fortfarande för få tjejer, tycker Cetin som valts till försteombudsman i Dalarnas län. Hon är en av få ombudsmän i gruppen som syns i medier, ger intervjuer och medverkar på seminarier.

– Det är bra om fler blir ansiktet utåt för partiet. Ska vi på något sätt vara med och förändra så måste vi vara mer öppna, menar Evin Cetin.

Hennes egna personvalskampanjer har retat upp en och annan, som ifrågasatt om Cetin har de egenskaper som krävs för att klara av uppdraget att vara försteombudsman – med uppgift att hålla ihop den socialdemokratiska partiorganisationen internt.

– Man ska komma ihåg att ombudsmannayrket är tufft. Det finns inte en mall på hur en vardag ser ut. Men jobbet är vad man gör det till, det gäller att inte ha prestationsångest hela tiden, säger hon.

Evin Cetin är med sina 28 år yngst i 26-manna och dessutom den enda invandraren i gruppen. Men hon är tydlig med att hon inte är där för att fylla någon invandrar- eller kvinnokvot. Varje partidistrikt bestämmer själva utifrån egna behov vilken person de utser till sin försteombudsman.

– Jag vet att jag är kompetent och då kan jag fortsätta vara mig själv, säger hon.

Men hon erkänner samtidigt att hon sätter stor press på sig själv att göra något utav den möjlighet hon har fått. Risken att bränna ut sig är påtaglig och Cetin ser därför till att ha bra människor omkring sig att bolla idéer med, men tänker framför allt på att inte göra allting själv.

Att tillhöra de 26 försteombudsmännen innebär en stor möjlighet till påverkan hos det socialdemokratiska partiet. Makt är dock inte rätt ord för att beskriva hennes inflytande, tycker hon själv.

– Jag brukar i stället säga att jag har enorma möjligheter att forma och utveckla partiet framåt. Vi i 26-manna har stora möjligheter att göra något positivt för medlemmarna och partiet.

Målen är höga men redan nu har Evin Cetin klart för sig att hon inte kommer att sitta kvar på sin post om tio år.

– Min företrädare satt länge, men den tiden är förbi, menar hon.

Generationsskiftet som sker just nu i 26-manna är dock långt ifrån jämställt. Bara några få kvinnor har det tunga uppdraget. Skogslänen ligger i framkant när det gäller att sätta kvinnor på höga positioner inom socialdemokraterna, men Cetin ser att det börjar hända något även i de större arbetarekommunerna, som i Göteborg där [[Moa-Lisa Fransson]] i våras utnämndes till försteombudsman

– Jag blir glad om betydligt fler kvinnor tar plats. Precis som allt annat ska 26-manna ge en bild av partiet och det vi står för. Men det går inte att säga åt partidistrikten att vi ska göra på ett visst sätt, varje distrikt bedömer själva vad de behöver.

FOTNOT: 26-manna är de socialdemokratiska föresteombudsmännen. Försteombudsmännen är högsta tjänstemän i partidistrikten.

Kommentera