På andra sidan Wikileaks

[UPPDATERAD] När Makthavare.se först av alla träffar företrädare för Wikileaks i Almedalen blir det tydligt att Assange-affären överskuggar och upptar mycket av energin i Wikileaks organisation. Wikileaks är i Almedalen för att prata om den andra sidan av Wikileaks, enligt talespersonen Kristin Hrafnsson.

“Vi är besvikna över hur svensk media behandlat Wikileaks avslöjanden och att de verkar besatta av att fokusera på Julian Assagne, och inte den större bilden. För varje story om Wikileaks är det sju om Assange. I USA är förhållandet en på två. I Latinamerika är det ännu mindre. Samma sak i Indien.

”Jag hoppas kunna sätta fokus på våra projekt och vårt arbete när vi är här i Almedalen. Och de problem vi står inför. Det handlar om attacker mot oss och vår finansiering”, säger han.

Samtidigt återkommer både Kristin Hrafnsson och Wikileaks juridiske rådgivare Jennifer Robinson flera gånger till den pågående processen kring Assange under Makthavare.se:s intervju.

Går det att separera Wikileaks och Assange?

“Han är grundare och publisher och väldigt mycket ansvarig. När man pratar om hans mål här i Sverige som separat från Wikileaks så måste man veta att han känner sig rädd för USA. Det är en attack mot Wikileaks och det är sju personer som är under utredning inom Wikileaks. Men arbetet har fortsatt trots att assange har varit i husarrest i ett och ett halvt år. Vid lunch i dag släpper vi en ny release från London”, säger Kristin Hrafnsson.

“Den svenska åklagarna har fått erbjudande om hans tillgänglighet. Om han kommer tillbaka hit till Sverige kommer han att bli häktad och då uppstår oron kring vad USA kommer göra. Det är olyckligt både för Julian och för kvinnorna att processen pågått så länge. Jag får samma fråga över hela världen, varför blir inte Assange intervjuad via telefon?”, säger Jennifer Robinson.

Frågan om Wikileaks kan existera utan Assange vill inte Kristin Hrafnsson spekulera kring. Han säger att han hatar den typen av frågeställningar, men att verksamheten skulle kunna fortsätta även utan dess grundare. När det gäller rekryteringen av kompetens till organisationen ser han inga problem i nuläget.

Både Kristin Hrafnsson och Jennifer Robinson är tydliga med sin kritik mot de svenska myndigheterna.

“En fråga som jag vill ha svar på från svenska myndigheter är varför de inte ger en försäkring om att om Julian kommer till Sverige så kommer han inte att bli utlämnad till USA på grund av hans arbete som journalist. De kan göra ett politiskt ställningstagande. Det skulle förändra hela situationen. Om myndigheterna inte kan ge den garantin så bör man undra varför”, säger han.

Wikileaks i dag är en decimerad verksamhet, dränerad på ekonomiska resurser.

“Vi har skalat ner på grund av brist på medel. Vi har kommit till slutet på våra reserver. Det är inte så många som står på lönelistan”, säger Kristin Hrafnsson.

Flera rättsprocesser pågår där Wikileaks anklagat bland annat kortbolag.

“Vi jobbar just med det juridiska försvaret kring den ekonomiska blockeringen och den koordinerade attacken från de amerikanska betaltjänsterna. En sån attack har aldrig gjorts förut och är helt unik. Det är en attack på yttrandefriheten enligt mig. Det är första gången kortbolagen visar sitt rätta ansikte. Jag är säker på att de är under stor politisk press. Vi väntar på ett rättsutslag i vårt första mål som är på Island. Samtidigt får vi utslaget från en utredning i Bryssel. I Danmark finns ett också ett mål mot ett kortbolag”, säger Hrafnsson.

* * *

På fredag deltar Makthavare.se:s [[Fredrik Wass]] i ett panelsamtal, arrangerat av FuturePerfect, om media kan förändra världen. I panelen deltar även ovan nämnda Jennifer Robinson och Kristin Hrafnsson, Jeremy Bowen (BBC:s Mellanösternkorrespondent – via länk), samt [[Alexander Bard]] (författare, musiker och debattör). Wikileaks representanter återkommer till Sverige i augusti för att delta i Ö Festival.

Kommentera