Almedalen – bjudmatens mecka

Tappade du plånboken på roséminglet igår? Ingen anledning till panik, för under Almedalsveckan behöver du inte cash för att äta. Både frukost och lunch prickas fort av på mängder av seminarier, och fika bjuds det på i var och vartannat tält. Makthavare.se har recenserat läget.

I seminarieprogrammet framgår tydligt på vilka seminarier man kan förvänta sig mat och den som vill äta kan alltså planera sitt seminarieschema utifrån var det kommer att finnas krubb. Kvaliteten på maten varierar dock, ibland väntar en torr macka med svettig ost och trötta salladsblad till seminariet.

Kan man som Almedalsbesökare klara sig en hel vecka utan att göra av med några pengar? Ja, det tror vi. Men det finns risk att man vid frukost och lunchtid får gå på seminarier som man egentligen inte är intresserad av bara för att få gratis mat.

Den bästa gratislunchen bjuder Stiftelsen Måltidsmuseum i samarbete med Kommunal, LRF samt Måltidsakademien på, då man även får dricka ett glas vin till lunchen på Wisby Hotell. Men först måste man genomlida ett drygt två timmar långt symposium för att få inträde till matsalen.

En annan höjdpunkt är seminarier på restaurang 50 Kvadrat där det bjuds på god sallad med sparris och biff, och på Wisby Strand där det har bjudits på gratis lunchbuffé varje dag klockan halv tolv.

Gratismiddagar är dock lite svårare. En del av kvällsminglen bjuder på mat, men då oftast lättare mingelmat och har man missat att äta ordentligt under dagen, räcker det sällan för att bli mätt på grönsaker och dippsås. Dock kan man under kvällarna i stället avnjuta den dryck som fullkomligt flödar på kvällstillställningarna, allt från den klassiska rosén till nykomligen Almedalsdrinken. Har man däremot turen att vara inbjuden på någon av de mindre, mer intima VIP-minglen som arrangeras under veckan, finns det gott om förtäring för att mätta hungern.

Någon kaffeabstinens behöver inte Almedalsbesökaren drabbas av. Vanligt bryggkaffe delas ut på flera platser innanför Visbys murar, men det mest uppskattade kaffet hittats i Kårhuset Rindi – där Saco bjuder på finkaffe tillrett av riktiga baristas.

För vegetarianer finns dock mer att önska vid gratisluncherna. Mer variation än kall pasta med fetaost eller stabbiga wraps med ris och grönsaker efterlyses till nästa år. Som laktos- eller glutenintolerant kan det också vara svårt att hitta gratis mat, då buffér med kallskuret, mackor och kaffe utan laktosfri mjölk hör till standarden.

Så, var du i ett överförfriskat ögonblick generös nog att ta hela notan på Donners Brunn i går kväll, så behöver du inte oroa dig. Låt dig bjudas på mingel i stället så slipper du gå hungrig, så länge du inte är kräsen eller allergisk förstås.

Kommentera