Krönika: ”Flytta Almedalsveckan till Söder”

Rum? Här? I morgon? Receptionisten kan knappt hålla sig för skratt. Jag fattar det. Det är ju självklart att man inte kan boka ett hotellrum i Visby till Almedalsveckan om man ringer dagen innan. Nätt och jämt gick det att boka ett flyg till ön. Inget flyg härifrån. Och ingen taxi kunde komma och hämta förrän två timmar efter att flyget landat.

Vill man äta något annat än kebabrulle så gör man bäst i att ha bokat bord för ett halvår sedan. Så kan vi ju för fan inte ha det!

Missförstå mig inte nu, jag älskar Gotland i allmänhet och Visby i synnerhet. Att gå runt ringmuren en lördagsmorgon i oktober och sedan sätta sig på ett café och läsa dagstidningen (som i och för sig förmodligen inte kommer ut på lördagar, men ni fattar) ligger högt på min lista över grejer att göra i Sverige. Dessutom hatar jag större delen av söder och besöker den ön endast i nödfall. Men, det är bara att konstatera; Mycket har hänt sedan Palme höll det där talet på ett lastbilsflak som det tydligen är obligatoriskt att inleda varenda krönika och artikel i kvällspressen om den här veckan med.

Antalet evenemang och seminarier har svällt från dåtidens ett till årets knappa 1800. Det är ju helt fantastiskt för en politiknörd som jag själv och det är ändå inte det som gör veckan speciell. Jag har varit här två gånger och inte gått på ett enda evenemang. I alla fall inget jag kommer ihåg.

Det jag vill åt och det som gör den här veckan speciell är det ofta alkohollubricerade minglandet där vem som helst kan springa på ministrar, journalister, programledare, författare och debattörer i en salig röra. Jag älskar det. Men jag tycker faktiskt att fler borde få ta del av det. Inte bara vi som förmodligen hade kunnat träffa alla de här människorna när vi vill ändå.

Om man låtsas att man vänder sig till allmänheten så är det enda raka att flytta hela skiten till en storstad som folk kan ta sig till och bo hyfsat billigt i, även med kort varsel. Malmö, Göteborg eller Stockholm alltså. Jag säger Söder eftersom hälften av alla som är här den här veckan ändå bor där. Tantolunden, öltält och politikfestival som är öppen för allmänheten på riktigt. Även den del av allmänheten som inte råkar ha turen att bo i Visby och dessutom råd att inte dra härifrån för hyra ut sin lägenhet till oss som inte kan få hotell.

För min del kan vi till och med bygga en exakt replika av Donners uteservering så att även elitminglarna känner igen sig. Och buskar för fyllehångel mellan medelålders mediamänniskor finns det ju även på Söder.

Kommentera