Olika sätt att närma sig ön

Det är ankomstdag. Genom Visbys murar strömmar deltagare, åhörare, moderatorer, politiker, journalister, konsulter, turister och en och annan säsongsanställd som ska servera champagne och rosévin till de förut nämnda. De har kommit till Visby på skilda sätt, men aldrig med tåget.

Faktum är att ö-läget rätt kraftigt begränsar ankomstsätten. Det är flyg eller båt, eller bilbåt, eller båt.

Flyget är i första hand förbehållet de välbeställda, välplanerade och korttidsbesökarna. Det är kändisarna som ska besöka ön över dan, de som har viktiga liv nån annan stans under veckan. Det problemet flygresenärerna ofta drabbas av är att de har glömt att boka flygtaxi. Mången flygresenär har setts promenera kilometrarna från flygplatsen i brist på annan transport. Det tar cirka 50 minuter. Sedean är de framme vid det dyra hotellrummet.

De flygrädda, mer ekonomisk, oplanerade men oxo verkligt comittade besökarna kommer med färjan från Nynäs. Där börjar minglet redan i terminalen och folk vägrar checka in sitt bagage för att de vill vara först framme ur båten väl i Visby. Resenärerna med passagerarfärjan släpar sedan sitt bagage genom hamnen in på Donners plats och sedan vidare till den hyrda lägenheten.

Bilresenärerna har hyrt ett hus ”nära” Visby. Gotlänningen som lyckats hyra ut huset för 18 000 kronor, tre och en halv mil in i landet är lycklig. Den lätt lurade almedalsbesökaren kommer förklara sitt boendeval med att det är så skönt att ”slippa stojet” i Almedalen. De är nyktrast under veckan.

Med båten från Oskarshamn kommer folket från södra Sverige. Färjan saknar minglet och prestigen och är i själva verket Visbybornas flyktfärja. Här finns plats, men ingen charm.

Sedan kommer glidens med egen båt. Stora segelbåtar och gigantiska motorbåtar trängs i motorbåtshamnen. Men i år har hamnen blivit lite mer demokratisk. Först till kvarn gäller, ingen har fått föreställa plats. Utom den löjligt stora segelbåten Elida som är här ”sailing for Jesus”.

Väl på plats med min segelbåt konstaterar jag bara att oavsett sätt att närma sig Visby är deltagarna avslappnade och glada. Det är ankomstdag i Visby och det ser ut att bli en fin Almedalsvecka.

Kommentera