Krönika: ”Mycket kan och kommer förändras på två år”

Första året jag var i Almedalen var nog 1981. Jag är usel på årtal, men gamla fotografier på dottern – som firade sin ettårsdag på Gotland – hjälper mig i det här fallet. Så mycket mer än de politiska talen och det allra första socialdemokratiska ekonomiskt-politiska seminariet var det inte. Så jag hann gå och äta glass med varma hallon med barnen på födelsedagen.

Nu är som bekant allt annorlunda. Almedalsveckan är ungefär som julhandeln. Nytt rekord varje år. Fast Almedalen slår julhandeln med hästlängder när det gäller tillväxt.

Varje år händer något konstigt, oväntat eller speciellt som det årets Almedalsvecka blir ihågkommet för. Uppeldade pengar, ministeravgång, partiledare som går i havet iklädd kostym, slips och portfölj, övertalad av ambitiös fotograf. Ja, så kan man fortsätta att räkna upp.

Rätt sällan blir det stora politiska avtryck av alla ord som framförs i talarstolar och paneldebatter. Ett tydligt undantag var när nationalekonomen [[Anne-Marie Pålsson]] 1993 föreslog skatteavdrag för dem som tog hjälp för hushållstjänster i hemmet. Hon gjorde det på just det socialdemokratiska seminariet.

Sedan den sommaren rasar ”pigdebatten”. Ja, det gör den faktiskt än – trots att det som så småningom kom att heta RUT-avdrag nu har funnits i fem år.

Hur blir det i år då? Det oväntade vet vi ingenting om, det ligger i sakens natur. Men det politiska kan bli spännande. Vi har en regerande allians som ständigt får höra att den är idélös och trött. Vi har de som i förra valet kallade sig de rödgröna, men som nu försöker röstmaximera på varsitt håll. Men än så länge har det inte kommit så mycket från de hållen heller. Vi befinner oss mittemellan två val och oppositionen ser i mätningarna ut ha tagit ett stadigt tag om väljaropinionen. Men till dem som ser en självklar valseger för ett vänsteralternativ kan det vara skäl att påminna om att på sommaren två år före valet 2010, dvs. 2008, var gapet i mätningarna också rejält till oppositionens fördel. Mycket kan och kommer att förändras på de två åren.

Regeringen har, när deras idéer efterfrågats, hela våren hänvisat till höstbudgeten. Några väl valda delar ur den kommer därför säkert att presenteras i Almedalen. Men det behövs mycket mer för att lyckas vända en opinion. Oppositionen känner kanske inte samma tryck att presentera konkreta förslag. Just nu verkar den lågmälda [[Stefan Löfven|Löfven]]-stilen gå hem i opinionen på den vänstra sidan. Alla presumtiva väljare kan läsa in sina drömförslag i det lilla som kommit ut. Skarpt läge blir mer krävande. Där är vi inte än.

Årets partiledartal i Almedalen är den första av många förpostfäktningar inför valet 2014. Flera nya spelare gör utgången svår att bedöma. Men kom ihåg; det mesta kan hända, vad än opinionsmätningarna visar i dag.

Kommentera