Krönika: ”Almedalen for dummies”

Jag är en flitig bokmässebesökare men har aldrig satt min fot i Almedalen. Så här bara några dagar innan jag ska åka dit för första gången börjar jag inse att om jag ska få ut det bästa av den här turen till Gotland så krävs det förberedelse och planering. Vad ska jag göra där? Vad ska jag packa? Hur ska jag få ut mesta möjliga på en plats som under sex dagar hyser 1800 seminarier? Vad är det egentligen jag har gett mig in på? En crashcourse är på sin plats. På söndag drar det igång.

Vad är Almedalsveckan?
Almedalen är en park i centrala Visby där Olof Palme sommaren 1968 höll ett tal från ett lastbilsflak. Det blev till en tradition och flera partiledare tog efter. Numera är det en cirkus bestående av makthavare, lobbyister, föreningar, PR-byråer, informatörer, gräsrotsorganisationer, politiska organisationer, journalister och sociala medieexperter som samlas i Visby under en sommarvecka. Alla som på något sätt vill påverka något i samhället är där. Det kallas också Sveriges största demokratiska mötesplats, politikerveckan eller bara ett allmänt spektakel.

Arrangör är de politiska partierna i samarbete med region Gotland och numera har de politiska partierna delat in veckans dagar mellan sig så varje dag talar en politiker i Almedalen, oftast klockan 19.00.

Årets politikerschema
Söndag 1 juli talar [[Jimmie Åkesson]], Sverigedemokraterna
Måndag 2 juli talar [[Åsa Romson]], Miljöpartiet
Tisdag 3 juli talar [[Fredrik Reinfeldt]], Moderaterna
Onsdag 4 juli talar [[Jonas Sjöstedt]], Vänsterpartiet
Torsdag 5 juli talar [[Jan Björklund]], Folkpartiet
Fredag 6 juli talar [[Annie Lööf]], Centerpartiet
Lördag 7 juli talar [[Stefan Löfven]], Socialdemokraterna
Söndag 8 juli talar [[Göran Hägglund]], Kristdemokraterna

Och vad gör man mer då?
I år arrangeras ungefär 1 800 programpunkter av olika organisationer, företag och myndigheter. Majoriteten, hela 70%, hålls mellan måndag och onsdag skriver region Gotland på sin webbplats – där man presenterar en hel del statistik över Almedalsveckan. I topp på ämnestopplistan ligger ”Vård och omsorg” med hela 150 evenemang tätt följt av ”Media och journalistik” och ”Sysselsättning och arbetsmarknad”.

Förutom att lyssna på politikertalen och gå på seminarier arrangeras mingel och festligheter överallt. Hela Visby förvandlas till en enda stor vuxenfestival, inte helt olik bokmässan, fast utomhus.

Ungefär 14 000 personer besökte Almedalsveckan förra året. Majoriteten såklart politiker, journalister och PR-människor. Just nu är 580 journalister ackrediterade till Almedalsveckan, men på presscentret räknar man med ett par hundra till.

Vad kostar det?
Ingenting. Allting i Almedalen, förutom det du äter och dricker, är det fritt inträde till. Å andra sidan hålls en hel del mingel där det bjuds på mackor, sallader och drycker – så om man vill kan man nog hålla sig flytande utan allt för stora kostnader.

Var bor man?
Att få rum på något av Visbys olika hotell är i stort sätt en omöjlighet. Hotellen är fullbokade redan flera år fram i tiden. Antingen får man ha tur och hitta något privat boende eller kanske tälta.

Några tips och tricks!
Spana in programmet i förväg. Du hittar hela programmet på Almedalsveckans officiella webbplats. Tänk dock först igenom innan du registrerar dig som användare där.

Var i tid till seminarierna! Många blir fulla fort och man riskerar att inte få plats om man kommer sent.

Var beredd på vitt skilda väder. Det kan lika gärna ösregna som vara stekhett i Visby i början av juli. Ta med bra skor, paraply och solkräm. Tänk på att nästan allting sker utomhus.

Mobilen och 3G-nätet verkar inte alltid fungera. Boka in träffar med människor och lita inte alltid på att ”vi hörs” kommer funka.

Boka inte in för mycket, ta dig tid att träffa och prata med människor också. En vän slog sig ner vid ett bord vid en uteservering och hann prata med ett fyrtiotal förbipasserande på ett par timmar. Spontana möten kan vara väldigt kreativa.

Välj seminarer och mingel ur olika branschkategorier och även såna som inte är inom ditt område. Då får du träffa helt andra sorters människor som du normalt inte träffar. Välj bland både de PR-proffsiga seminarierna och de superideella – och allt däremellan – för att få en bra mix.

Mingla! Det informella informationsutbytet och de sociala kontakterna knyts på de olika minglen som pågår runt om i hela Visby. ”Ett glas rosé” har blivit ett begrepp i Almedalen och det har även lanserats en särskild alkoholfri almedalsdrink.

Som kvinna är det ingen idé att packa ner festpumpsen. Smala klackar göres icke besvär på Visbys kullerstensgator. Packa bekväma skor eller skor med kilklack. En väninna, boende i Visby, berättade en gång för mig att man som man alltid bör låta eventuella damer man eskorterar gå på de lite bredare sido-gatstenarna som skiljer trottoarer och gator åt i Visby, av klack-skäl.

Om du ska runt mycket kan man hyra cykel. Ett bra tips för att spara tid på förflyttningar mellan olika seminarer.

Läs också [[Lena Lid Falkman|Lena Lid Falkmans]], praktiska bloggtips inför Almedalen. Förra året utsågs hon till Årets Almedalsbloggare. Missa inte heller [[Laura Luna|Laura Lunas]] packningstips.

Lycka till!

Kommentera