Krönika: ”Politikervecka varje vecka i DC”

Dagarna innan Almedalsveckan drar igång är Makthavare.se:s USA-krönikör [[Sven Wennerström]] lite avundsjuk på alla som åker till Visby. Trösten är att det är politikervecka varje vecka i Washington DC.

Scenen: en villaträdgård i Bethesda, Maryland. Nästa station längs den röda metrolinjen när det är dags att skaffa barnvagn och större boende. Grillen är tänd. En professor från American University trycker tankfullt på en hamburgare med en jättelik stekspade medan han får sin analys av den svarta ekonomin i Italien grundligt sågad av en animerad italienska.

Vi har sedan länge glidit ifrån det ursprungliga samtalet och jag vänder mig till kvinnan som står bredvid. Hon arbetar med utbildingspolitiska frågor åt regeringen i Kambodja och gästar under ett år en tankesmedja i DC. Jag har just läst en artikel om Norodom Sihanouk och får äntligen ett inhemskt perspektiv på denna fascinerande figur.

När samtalet börjar upprepa sig minglar vi vidare. Hon vänder sig om mot en forskare från National Institute of Health som hoppas att han ska få sitt tenure, men inte vet om den federala regeringen kommer att strypa budgeten för programmet. Jag vänder mig om mot en tjej, strax över 20, iklädd kampanj-tshirt, pärlhalsband och ett gigantiskt leende.

- Du är från Europa, va?, undrar hon, och när svarat jakande börjar hon fråga ut mig om europeisk sjukvård, om euron och om hur EU-demokratin fungerar. Hon är en av alla blixtrande intelligenta, extremt ambitiösa unga människor som tycks finnas överallt i DC. Hon berättar att hon fått tjänstledigt från advokatbyrån hon jobbar på för att arbeta som researcher i en valkampanj.

- Fast jag lät min chef tro att jag skulle arbeta åt en republikan för att han skulle godkände ledigheten.

Solen går ner tidigt, DC ligger längre söder ut än man tror. Ungarna börjar jaga eldflugor. Kongressledamoten vid trädgårdsbordet börjar bli lite bladig på den akvavit som värden letat fram och drar rövarhistorier från kapitoliums korridorer. Bredvid sitter en korre från ett nordiskt grannland som just berättat hur han vinklar sina USA-reportage extra positivt. Kritiska reportage resulterar ofelbart i överfyllda kommentarsfält där näthatarna anklagar honom för att personligen avsky USA.

I coolern har jag tidigare smugit ner en flaska kaliforniskt rosévin som jag drar fram. Jag berättar om en exotisk plats i nordeuropa, där politiker, påverkare, aktivister, journalister och vanligt folk träffas under avslappnade former en vecka om året.

- Fantastiskt, säger kongressledamoten, det skulle aldrig fungera här i USA. Ge mig nu mer av den där akvaviten! Bra skit, men livsfarlig!

* * *

[[Sven Wennerström]] är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Finns på Twitter som @svenwennerstrom.

Kommentera