Krönika: ”Mångfalden berikar”

Makthavare.se har ända sedan starten 2006, då Almedalsbloggen, varit en ideellt driven verksamhet som velat visa på andra sätt att bedriva politisk journalistik än vad traditionella medier gjort. Som chefredaktör är jag stolt över vad vi åstadkommit.

Regelbundet har vi fått vårt sajtnamn Makthavare.se ifrågasatt och tålmodigt har vi förklarat att det inte är ett uttryck för hybris; i stället syftar det på de makthavare vi skriver om – och, att döma av besöksstatistiken, i hög grad för.

Tällberg Forum har för oss varit en ny bekantskap och en annorlunda form av politiskt möte. Den skiljer sig från Almedalsveckan, partikongresser, Folk & Försvar, Stockholm Pride och mycket annat – som i sin tur är sinsemellan väldigt olika företeelser. Min uppfattning är att mångfalden berikar. Det är bra med variation och experiment – såväl inom journalistik som samhällsdebatt.

I går kväll hamnade Makthavare.se:s utsända i samspråk med Tällberg Forums grundare [[Bo Ekman]]. Han anslöt sig snabbt till gruppen av kritiker till namnet Makthavare.se, och blev inte mer positivt inställd när vi förklarade bakgrunden – hur Almedalsbloggen gick ihop med Fokus wiki som presenterade människorna på tidningens årliga makthavarlista. Ekman jämförde sådan ”listjournalistik” med vad han ansåg var upphaussad rapportering av Sveriges chanser i fotbolls-EM.

Utan att riktigt förstå liknelsen, och då ska det erkännas att jag inte är nämnvärt intresserad av fotbollsrapportering, ger jag förstås Ekman och alla andra rätten att fritt kritisera vår och Fokus journalistik. Möjligen hade jag hoppats på större förståelse för ett ideellt projekt där vi alla jobbar på vår fritid med att försöka utveckla den politiska journalistiken. Inte minst från en person som själv satsat ansenlig tid och resurser på att utveckla det framgångsrika koncept som Tällberg Forum blivit.

När detta skrivs pågår några av de sista programpunkterna under forumet. Redan har långväga gäster börjat packa ihop och lämna Tällberg. Andra spännande möten står på tur: G20-toppmöte i Los Cabos 18-19 juni, FN:s miljökonferens i Rio 20-22 juni, och den i sammanhanget väldigt avspända Almedalsveckan i Visby 1-8 juli. Makthavare.se har dessvärre inte resurser att bevaka G20-mötet eller Rio-konferensen – men satsar desto mer på Almedalen!

Kommentera