Peter Norman: ”Saknar fler arenor som Tällberg”

På fredagskvällen och lördagens morgon deltog finansmarknadsminister [[Peter Norman]] i två olika panelsamtal. Makthavare.se fick en pratstund med ministern på plats i Tällberg.

Peter Norman i panelsamtal på Tällberg Forum

Någon kommentar till mätningen som presenterades under morgonens panelsamtal, som visade att svenskar inte litar på sin regering?

– Jag har sett andra mätningar som visar på motsatsen. Skandinaviska länder brukar hamna högt i sådana här förtroendemätningar; vi har högt valdeltagande, liten mängd svartjobb och lite korruption.

Du brukar hamna ganska långt ned på listorna när svenskar ombeds nämna statsråd de känner till och inte många brukar kunna identifiera dig på bild heller. Är ditt deltagande här på Tällberg Forum en del i en strategi för att förändra det?

– Nej, jag har varit här flera gånger. Det börjar bli lite av en tradition. Jag tycker att det bra med sådana här mötesplatser där man lyfter blicken och har en lite friare horisont. Tror att det är viktigt att människor kan träffas och diskutera angelägna frågor i fria former.

Hur ser du, som representant för regeringen, på den här typen av sammankomster där makthavare inom politik, näringsliv, vetenskap och kultur träffas för att diskutera framtidsfrågor?

– Jag saknar fler sådana här arenor i Sverige och internationellt. Det kan bra att ibland sakna uttryckliga mål som ska uppnås. Att Tällberg Forum funnits så länge som man gjort visar på värdet av en sådan mötesplats.

Hur står sig en mötesplats som Tällberg Forum jämfört med t ex Davos eller Bilderberg?

– Jag har inte själv varit på Davos eller Bilderberg så jag kan inte riktigt jämföra. Men Tällberg ligger ju rätt otillgängligt till. Att man ändå lyckas locka hit så mycket folk år efter år är väl ett kvitto om något på att det är ett bra arrangemang.

En annan viktig politisk mötesplats är Almedalsveckan. Kommer det bli full uppställning från regeringen i Visby eller är några kvar i Rosenbad och styr landet?

– Själv är jag i Almedalen måndag, tisdag och onsdag. Jag vet faktiskt inte hur det blir med resten av regeringen. Men tidigare har vi haft regeringssammanträde i Visby under Almedalsveckan. Hur som helst har vi alltid god beredskap i regeringskansliet.

Kommentera