Makthavare.se i Tällberg

Nyligen hade den mytomspunna Bilderberggruppen möte i USA. Bland deltagarna fanns Investors ordförande [[Jacob Wallenberg]], Bonnierchefen [[Jonas Bonnier]] och biståndsminister [[Gunilla Carlsson]]. Journalister var dock som vanligt portförbjudna. Betydligt mer öppet är det i helgen när det är dags för något mindre beryktade Tällberg Forum att öppna i Dalarna. Makthavare.se är för första gången på plats och rapporterar från Tällberg.

Enligt Bilderberggruppens webbplats stod den ekonomiska krisen, Ryssland, Kina och Mellanöstern på dagordningen. Men hur diskussionerna i själva verket gick vet ingen utomstående. Det sker ingen officiell rapportering från de årliga mötena, genom intervjuer med deltagare eller genom bevakande journalister – även om också företrädare för mediebranschen deltar. Hemlighetsfullheten kring gruppen har lett till olika konspirationsteorier om gruppens inflytande på politik och näringsliv.

I skarp kontrast till detta är mycket av programmet under Tällberg Forum öppet för allmänheten. Det övergripande temat för dessa sammankomster – som årligen samlar 300 internationella beslutsfattare, företagsledare och kulturpersonligheter för att diskutera hur vår allt mer globaliserade värld påverkar oss, och hur vi påverkar den – är ”Hur i hela världen ska vi kunna leva tillsammans?”.

I år ligger fokus på den genomgripande tekniska förändring som tillvaron genomgår. Deltar gör vetenskapsmän, teknikutvecklare, företagsledare, tänkare, ledare ur civilsamhället och givetvis politiker, både internationellt och från Sverige. Några kända namn är exempelvis Marianne Barner (Ikea), Sophia Benz (Spotify), [[Jan Eliasson]] (FN:s nyutnämnde vice generalsekreterare), Franz Fischler (tidigare EU-kommissionär), Adam Hochschild (författare och historiker), [[Carin Jämtin]] (partisekreterare, s) och [[Peter Norman]] (finansmarknadsminister).

Makthavare.se har fått chansen att bevaka detta arrangemang och kommer att vara på plats under hela tiden med ett litet team. Följ rapporteringen här på sajten samt via vårt Twitter-konto och hashtaggen #tallberg.

Kommentera