Riksdagsrösten vill öka transparensen i riksdagen

I slutet av april lanserades betaversionen av tjänsten Riksdagsrösten, en webbtjänst som vill öka den politiska transparensen och vara ett viktigt verktyg för att skapa mer direktdemokrati i samhället.

- Riksdagsrösten vill vara en politiskt neutral och trovärdig plattform som i förlängningen bidrar till att öka medborgarnas samhällsengagemang och sänker tröskeln för delaktighet. Öppenhet, transparens och användargenererat innhåll är våra ledord, säger [[Caroline Högrud]], webbredaktör för Riksdagsrösten.

I korthet fungerar tjänsten så att man på ett enkelt sätt kan se hur riksdagsledamöter har röstat i tidigare omröstningar i riksdagen. Man får statistik, kommentarer och möjlighet att följa de frågor man är intresserad av. Man kan även själv ta ställning i tidigare och kommande riksdagsomröstningar och utifrån detta paras ihop med den riksdagsledamot man röstar mest likt.

Tanken är också att tjänsten ska fungera åt motsatt håll – riksdagsledamöterna kan alltså få sammanställningar av vad just deras väljare tycker inför kommande omröstningar i riksdagen.

Bakom idéen står [[Gustaf Josefsson]] som ville skapa en tjänst där man kunde dra nytta av den nyligen lanserade möjligheten att plocka ut data direkt ut riksdagens databaser. Grunden till webbtjänsten utvecklade han under höstens upplaga av 24 Hour Business Camp.

Nu finns den första versionen av Riksdagsrösten öppen för vem som helst att testa och teamet bakom ser fram emot användarnas respons.

- Vi hoppas att användarna ska ge oss feedback på saker som saknas, sådan som kan bli bättre eller på sådant som bara är obegripligt. Hittills har vi fått väldigt positiv respons och många verkar gilla vår vision, säger Caroline Högrud.

På önskelistan framöver står förstås att kunna ta ner ännu mer data från riksdagens databaser, samt att göra en mobilanpassning av sajten och att skapa en widget. Men utvecklingen behöver finansiering.

- Vi söker finansieringsstöd genom FundedByMe. Vem som helst som gillar vår idé kan gå in och stötta, och det viktigaste är inte hur mycket man ger utan att vi visar att vi har många som stöttar oss. Vi har i dagsäget fått ihop över 79 000 kronor. Når vi vårt mål på 100 000 kronor kommer Internetfonden att dubbla pengarna.

Kommentera