Vilka kvinnor hade LO kunnat föreslå?

När den sista pusselbiten i LO:s ledningspussel lades, fick valberedningen föreslå en stadgeförändring för att kompensera den manliga övervikten. Makthavare.se har tittat på vilka de hade kunnat välja.

När LO:s valberedning föreslog en tredje man till organisationens blivande ledning, försvarade [[Anders Ferbe]] detta i Dagens Arbete med att det är “många olika faktorer som ska vägas samman som kompetens och erfarenhet” och då det är förbunden som nominerat så ligger ansvaret på dem.

- När inte ens det största kvinnoförbundet Kommunal nominerat en kvinna så är det ett tecken på att man tonat ner könsfrågan som den viktigaste, säger Ferbe.

För oss på Makthavare.se låter detta väldigt slött. Så vi tittade helt enkelt på vilka man hade kunnat föreslå, avtalssekreterare eller deras motsvarigheter, i de olika LO-förbunden.

[[Gunilla Kevdal]], Fastighets, har förvisso inte titeln avtalssekreterare, men är en av två ombudsmän som också är avtalsansvariga.

[[Malin Ackholt]], Hotell- och restaurangfacket, avtalssekreterare.

[[Lenita Granlund]], Kommunal, vice ordförande och avtalssekreterare.

Övriga förbund har män som ansvariga för förhandlingarna. Sant är att det råder en tung manlig dominans i förbundens avtalsdelegationer, men att inte föreslå en kvinna för att det saknas kompetens och erfarenhet är bara slött. Bakom de ytterst ansvariga för förhandlingarna finns det dessutom kvinnor i de flesta förbunden.

Kommentera