Gubbchock när LO går till val

LO:s valberedning har föreslagit Byggnads [[Torbjörn Johansson]] till ny avtalssekreterare. Därmed föreslås en helmanlig LO-ledning ersätta [[Wanja Lundby-Wedin|Wanja Lundby-Wedins]] historiska ordförandeperiod.

När LO i helgen går till kongress, ska ombuden välja en helt ny ledning. Sedan tidigare är det känt att [[Karl-Petter Thorwaldsson]] (IF Metall) föreslås till ordförande och att [[Tobias Baudin]] (Kommunal) föreslås bli vice ordförande. [[Torbjörn Johansson]], i dag avtalssekreterare på Byggnads, föreslås ta över efter [[Per Bardh]] som avtalssekreterare.

Detta efter en LO-ledning som varit historiskt kvinnodominerad. Redan när Wanja Lundby-Wedin tillträdde som vice ordförande var hon första kvinna, vilket blev än tydligare när hon klev vidare till ordförandeposten. De senaste åren har hon flankerats av [[Ulla Lindqvist]] som vice ordförande.

För att kompensera det rakt igenom manliga förslaget till ny LO-ledning, har valberedningen förelagit att en ny post som andre vice ordförande inrättas och de föreslår [[Ingela Edlund]] från Seko till denna post. Detta är emellertid något som LO-styrelsen tidigare uttalat sig mot, då de yrkat avslag på en motion som föreslår just en andre vice ordförande-post.

Tidningen Arbetet har samlat reaktioner inom LO-förbunden på förslaget, där många fokuserar på vikten av att kongressen kan enas kring ett förslag. Livs ordförande [[Hans-Erik Danielsson]] säger att det sämsta varit om det blivit omröstning om ledningen. Och Hotell- och restaurangfackets ordförande [[Ella Niia]] säger att det är viktigt att LO håller ihop, inte minst mot bakgrund i den oenighet som fanns i avtalsrörelsen.

Transports [[Lars Lindgren]] är emellertid kritisk, och kallar det horribelt att ändra stadgarna för att få in en kvinna.

- Valberedningen missköter sitt uppdrag. Om man inte lyckas hitta en kvinna med rätt kvalifikationer får man leva med det.

Även på Twitter har kritiken varit massiv, där hashtaggen #gubbchock etablerats. Bland annat har Arbetets chefredaktör [[Johanna Kronlid]] taggat samtliga artiklar om förslaget med #gubbchock.

Kommentera