Krönika: ”Kompromissvilja fällde Lugar”

Intresset för primärvalen i USA har minskat kraftigt sedan det stod klart att Mitt Romney kommer att bli republikanernas kandidat. Men det betyder inte att det inte finns spännande val kvar. [[Sven Wennerström]] berättar om förra veckans primärvalskamp i Indiana, som blev en strid mellan det gamla och det nya inom GOP.

På många sätt personifierar Richard Lugar insiderkulturen i Washington. Han valdes till senaten första gången 1976 och har representerat Indiana sedan dess. De egna banden till hemstaten klippte han dock raskt – kort efter valsegern sålde han sitt hus i Indiana och flyttade permanent till DC. I huvudstaden har Lugar gjort sig känd som ett politiskt djur, som ständigt formar allianser, är kompromissvillig och har en förmåga att landa med fötterna ner. Dock, vilket bör påpekas, med ett konsekvent konservativt track record.

Kanske var det delvis Lugars ålder – han fyllde nyss 80 – eller skandalen om trixandet med bostadsadresser för att han ens skulle fårösta i hemstaten som fällde Lugar. Men mest var det senatorns kompromissvillighet, märk väl i frågor som han inte ansåg bryta mot sin konservativa övertygelse. Klimatet inom republikanerna tolererar inte längre några som helst kompromisser eller eftergifter. Ledarskapet inom GOP varnade vid flera tillfällen Lugar för att hans kompromissvilja kunde innebära problem i form av en primärvalsutmaning.

Lugar, verkar det som, lyssnade inte på det örat. Efter nästan 36 år i senaten ansåg han sig veta vad väljarna i Indiana ville ha av honom. Det var det första misstaget. Kanske hade han rätt i stort, men primärvalsväljarna är bara en liten och inte särskilt representativ del av samtliga väljare.

Utmanaren hette Richard Mourdock, Indianas State Treasurer och tepartyfavorit. När han i slutet av februari annonserade sin kandidatur var budskapet att Indiana ville ha en senator med fast förankring i hemstaten. Men egentligen handlade det om något annat: Mourdock var en tydligare konservativ röst. Lugar attackerades för att vara Obamas favoritrepublikan och Mourdock lovade att han minsann aldrig, någonsin skulle kompromissa över partigränserna.

- I have a mindset that says bipartisanship ought to consist of Democrats coming to the Republican point of view, som han uttryckte det hos Fox and Friends.

Lugars andra misstag var att driva en för snäll kampanj. De råd han fick var att göra som John McCain när han utmanades av J.D. Hayworth i Arizonas primärval för två år sedan. Då valde McCain att svänga till höger i sina åsikter och drev en hård negtiv kampanj. Det fungerade. Den civiliserade och möjligen gammalmodige Lugar vägrade att ta till de metoderna.

När valresultaten räknats samman stod Mourdock som vinnare med en övertygande majoritet i ryggen. Tepartyanhängare och demokrater är glada – demokraterna eftersom det nu finns en (mikroskopisk) chans att vinna Indianas senatsval i höst. Ledsna är alla de som ser en av de sista riktiga statsmännen försvinna från Capitol Hill och lämna en ännu mer dysfunktionell kongress bakom sig.

I sitt tal under valnatten förklarar Lugar hur det republikanska partiet har gått ifrån honom:

I don’t remember a time when so many topics have become politically unmentionable in one party or the other. Republicans cannot admit to any nuance in policy on climate change. Republican members are now expected to take pledges against any tax increases. For two consecutive presidential nomination cycles, GOP candidates competed with one another to express the most strident anti-immigration view, even at the risk of alienating a huge voting bloc.

Lugars bild delas av många och hans förlust är en symbol så god som någon för hur omöjligt kompromisser och samarbete över partigränserna har blivit.

* * *

[[Sven Wennerström]] är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Finns på Twitter som @svenwennerstrom.

Kommentera