Mycket politik för framtidens kvinnliga ledare

I torsdags fylldes lokalerna på Debaser Medis med unga kvinnliga chefer för en galakväll för Framtidens Kvinnliga Ledare, en listan framtagen av Ledarna i samarbete med Nova agentum. Makthavare.se bevakade förstås arrangemanget.

Över 300 unga kvinnliga chefer hade nominerats till årets lista, ett rekord som gjorde juryns tuffa jobb att välja vilka 75 som fick en plats på listan över Framtidens kvinnliga ledare, ännu lite svårare. Till hjälp förhöll de sig till strikta kriterier som åldersgränsen på 36 år och riktlinjer för vilken chefsposition i företaget eller organisationen hon besitter, ju mer makt desto högre plats på listan. Den yngsta som kvalade in i år var 23.

Unga chefer i tjusiga klänningar drack champagne och visade stolt upp bilder på sina barn för varandra. Trots att det cirkulerade fler stora magar än vad de vanligtvis gör vid sådana här tillställningar, var det enda alternativet till champagnen sötsliskig päroncider från El Dorado.

Stämningen var på topp och det fullkomligt bubblade av förväntan under minglet där ljudnivån var så hög att det stundtals var svårt att höra sin egna tankar, innan ledarna äntligen släpptes in i den stora salen för presentationen av listan och prisutdelningen.

– Här står ni och är så snygga och kompetenta, sa [[Klara Adolphson]], jämställdhets- och ledarskapsexpert på Ledarna och konferencier på årets gala.

EU-minister [[Birgitta Ohlsson]] var på plats, men föll på ålderstrecket förra året och kunde därför inte nomineras. Hon berättade att vi i Sverige har fler kvinnor än män i regeringen och statens bolagsstyrelser nästan är uppe i 50 procent kvinnor. Men när det kommer till privata bolagsstyrelser så har Sverige inte mycket att komma med i jämförelse med övriga EU, där andelen kvinnor är 33% (i Sverige 27%).

Även när det kommer till kvinnliga politiska ledare har Afrika större politisk representation än EU med sina två kvinnliga statsministrar.

– Problemet är inte att kvinnor har för höga drömmar om vad de vill göra, utan att de har för låga förväntningar på sig själva, sa Ohlsson.

Bland alla snygga blåsor var det många magar som stack fram. En och annan man i en babybjörn fanns också bland skaran av förväntansfulla åhörare på Debaser, och det blev uppenbart varför det är så viktigt att lyfta fram kompetensen hos dessa unga kvinnor som förväntas skaffa barn och vilja vara hemma i stället för att fokusera på arbetet. Fördomar som män sällan utsätts för.

[[Veronica Palm]] talade om vikten av ett fungerande välfärdssystem, så att kvinnor som förväntas vabba och ta hand om barnen i tid och otid i stället kan fokusera på sitt arbete. Men också att det måste finna många förebilder, inte bara i form av toppchefer utan även kvinnliga mellanchefer i organisationerna.

Årets vinnare, [[Charlotta Lundberg]], direktör kundrelationer på 3, förklarade varför hon var så duktig på att skapa relationer både till kunder och till anställda, som också var juryns motivering till förstaplatsen.

– Det är solklart att man kan inte göra allt på egen hand, utan det krävs smarta och kompetenta medarbetare. Man måste intressera sig för dem och förstå att det finns ett liv utanför arbetet, och som chef är det viktigt att respektera.

Även ett par politiker letade sig in på heta listan, så som [[Annie Lööf]] på tionde plats, [[Anna König Jerlmyr]] på plats 20 och [[Regina Kevius]] som knep plats 22. Förvånansvärt är dock att Sveriges uttalat feministiska partier inte hade några kandidater på listan.

Kommentera