Fortsatt slarv med kollektivavtal

Makthavare.se kunde i juli förra året visa att flera fackförbund och facknära organisationer köpte tjänster av MyNewsdesk – trots att företaget då saknade kollektivavtal. När vi nu åter undersöker saken, visar det sig att MyNewsdesk fortfarande saknar kollektivavtal och att flera av de fackliga organisationer som betalade för pressrum hos företaget i fjol fortfarande gör det.

Av fackförbund och organisationer med anknytning till arbetarrörelsen förväntas man vara noga med att köpa sina tjänster av företag som har kollektivavtal för sina anställda. När Makthavare.se i fjol ringde upp SSU:s [[Gabriel Wikström]] (då kandidat till ordförandeposten, i dag SSU-ordförande) för att fråga hur principerna ser ut gällande företag utan kollektivavtal gavs följande svar:

– Vår generella princip är att företag ska kollektivavtal. Här har vi helt enkelt varit ouppmärksamma.

Ett liknande svar kom från [[Stefan Svensson]], biträdande förbundssekreterare och presskontakt på ABF:

– Jag blir lite förvånad. Vi har som princip att bara anlita företag med kollektivavtal.

Gabriel Wikström har i dagsläget inget pressrum på MyNewsdesk men ABF använder fortfarande företagets tjänster. Stefan Svensson svarar så här när Makthavare.se ånyo ringer upp:

– Vi håller på att diskutera om att gå över till Cision som är ett liknande företag, men som har kollektivavtal. Vi anser såklart att det är olämpligt att köpa tjänster av ett företag som saknar kollektivavtal. Men jag vet inte var bollen ligger just nu.

Bland de organisationer som sedan Makthavare.se:s uppmärksammande inte längre betalar för pressrum på MyNewsdesk finns Jusek, Saco, Sveriges Farmacevtförbund, Vårdförbundet och Civilekonomerna.

Organisationer som däremot ännu har pressrum hos MyNewsdesk är, förutom ABF, socialdemokraterna Norrbotten (ingen aktivitet på MyNewsdesk på 5 månader), Psykologförbundet, vänsterpartiet Storstockholm, Finansförbundet, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Skolledarförbund, Hyresgästföreningen och Olof Palmes Internationella Center. Dessutom har Lärarnas Riksförbund tillkommit.

[[Zoran Alagic]], presskontakt för Lärarnas Riksförbund, blir förvånad när han får veta att MyNewsdesk saknar kollektivavtal.

– Oj, det var något nytt. Personligen hade jag ingen aning om att MyNewsdesk saknar kollektivavtal. Vi använder både MyNewsdesk och Cision parallellt. Vi började använda MyNewsdesk någon gång under under förra året.

Zoran Alagic meddelade efter intervjun att Lärarnas Riksförbund nu överväger att lämna MyNewsdesk.

[[Björn Öberg]], ombudsman för vänsterpartiet Storstockholm, känner till att MyNewsdesk saknar kollektivavtal.

– Ja, vi har pressrum hos MyNewsdesk i någon månad till, vi har valt att låta avtalet löpa ut. När jag tillträdde i september var vi redan på gång att byta till Cision som har kollektivavtal.

Socialdemokraterna i Norrbotten står ännu listade som kunder MyNewsdesks webbplats, men har inte använt tjänsten på fem månader.

– Nej, vi köper inte tjänster av MyNewsdesk, vi har sagt upp avtalet flera gånger men det kan hända att vi ändå ligger kvar på deras sida. Vi använder oss nu av Cision, säger [[Anneli Szögi]], ombudsman för socialdemokraterna i Norrbotten.

Psykologförbundets förbundsdirektör [[Örjan Salling]] svarar:

– Så långt det är möjligt så ska vi undersöka om företagen har kollektivavtal. I just den här branschen är det svårt att få information om vilka företag som har kollektivavtal.

MyNewsdesk har varit väldigt öppna med att man saknar kollektivavtal.

– Jaha, men i princip när vi gör upphandlingar så ska vi undersöka om företagen har kollektivavtal.

[[Therese Persson]] på Olof Palmes Internationella Center säger att man i mars sade upp avtalet med MyNewsdesk eftersom de saknar kollektivavtal. Innan årsskiftet förlängde man dock abonnemanget för hela 2012, så avtalet löper ut sista december 2012. Det senaste pressmeddelandet från Palmecentret publicerades via MyNewsdesk den 26 april.

[[Peter Ingman]], vd på MyNewsdesk, berättade i samband med förra artikeln att man på företaget är principiellt positiva till kollektivavtal, men att man som snabbväxande företaget inte har prioriterat detta. Sedan dess har man ännu inte ingått kollektivavtal men meddelar att företaget har byggt upp en ny HR-avdelning och rekryterat en ny HR-ansvarig.

– Jag är mycket nöjd med hur denna avdelning har utvecklats och de har främst fokuserat på utveckling av vår befintliga personal. Inom kort kommer vi enligt gällande plan prioritera kollektivavtalsfrågan och information om detta har gått ut till våra avdelningschefer. Jag har därför ingen ytterligare information att lämna i frågan men vi ser fortsatt positivt på våra möjligheter att gå över på kollektivavtal då vi vet att detta är en viktig fråga för många av våra kunder.

Kommentera