Europadag i skuggan av EU-krisen

Efter en minst sagt tuff tid för EU-samarbetet; en ny fransk president som hotar att riva upp stabilitetspakten och nazister invalda i det grekiska parlamentet, firas ändå runt om i medlemsstaterna den 9 maj Europadagen.

På Europahuset i Stockholm hålls ett digert program. Bl a diskuterar Europaparlamentarikerna [[Cecilia Wikström]] (fp) och [[Olle Ludvigsson]] (s) det danska ordförandeskapet och EU:s utmaningar med Danmarks ambassadör och chefen för EU-kommissionen i Sverige.

Det genomförs även ett samtal om tiden före och under Sveriges EU-medlemskap, vad EU betyder för Sverige och om hur vi svenskar ser på EU:s roll i världen. Medverkar gör [[Mona Sahlin]] – en av de centrala personerna på Ja-sidan inför folkomröstningen 1994, [[Annika Ström Melin]] – ledarskribent på Dagens Nyheter och tidigare bl a journalist på Sveriges Radio med särskild inriktning på Europafrågor, [[Lars Göran Johansson]] – vice vd på Svenskt Näringsliv och Ja-sidans kampanjgeneral inför folkomröstningen 1994, samt [[Carl Melin]] – chef för opinionsanalys på United Minds.

I andra seminarier och samtal under dagen deltar bland andra [[Birgitta Ohlsson]], [[Anders Wijkman]], [[Ylva Johansson]], [[Carl Bildt]] och [[Ulf Dinkelspiel]].

Kommentera