Krönika: ”Första maj – en vanlig tisdag”

I går var det en vanlig tisdag i USA. Inte ett demontrationståg så långt ögat nådde. Första maj är okänd som helgdag, samtidigt som klassiska arbetarfrågor är hetare än någonsin. [[Sven Wennerström]] letar dock förgäves efter amerikansk arbetarkamp.

Det saknas inte brandfrågor för en amerikansk arbetarrörelse. Tvärtom har de klassiska arbetarfrågorna en central plats i det politiska samtalet, även om de inte benämns som just sådana.

Det handlar om arbetslösheten som vägrar sjunka och om reallöner som envisas med att bli lägre. Om hur avgifterna för högre utbildning stiger fortare än inflationen. Om rader av politiska beslut för att minska fackförbundens inflytande. Här är ett axplock av de strider som just nu utkämpas:

23 av USA:s stater har så kallade right-to-work-lagar – lagstiftning som förbjuder fackförbund att i samarbete med arbetsgivare påtvinga facklingt medlemsskap. Right-to-work-lagar är tillsammans med andra lagar och skatter ett sätt för stater att vara pro business och en fördel i kampen om nyetableringar. Kritiken mot lagarna är att right-to-work-staterna generellt har sämre löner och förmåner, även om det är knivigt att leda i bevis vari den exakta orsaken ligger.

I right-to-work-staten South Carolina står striden om Boeings nya fabrik som just börjat rulla ut 787:or. Företaget har investerat miljarbelopp och anställt ett tusental personer i ett område som drabbats hårt av den ekonomiska nedgången. Samtidigt protesterar fackligt anslutna arbetare på Boeings anläggning i Seattle och kräver sanktioner för att de anser att företaget olagligen straffar dem för just fackföreningsanslutningen.

I Virginia stoppas bygget av den redan vansinnigt försenade utbyggnaden av tunnelbana till Dulles-flygplatsen. Flygplatsadministrationen som leder projektet tillsammans med lokatrafiken i DC-området gynnar budgivande företag med fackliga avtal. Staten Virginia och det county som banan korsar ska vara med och betala, men hävdar att avtalen bryter mot right-to-work-lagarna och håller tillbaka finansieringen.

I Wisconsin folkomröstas den 5 juni om att avsätta den sittande guvernören Scott Walker. Kärnan till motståndet mot guvernören var den del av en omfattande budgetsanering som fråntog statens offentliganställda rätten att teckna kollektivavtal.

Den amerikanska vänstern försöker visa på en större bild, men har svårt att vinna opinionen. Boeings fabrik i South Carolina kan ses som en framgångssaga för en hårt prövad ort och för alla som anställts. I bilköerna längs den ofärdiga tunnelbanelinjen är det Richmond-politkernas vanliga oförmåga det suckas över, inte arbetslagstiftningen. Många tycker att Walkers lagstiftning är orättvis, men ser inte några vidare implikationer.

Den helgdag då arbetarnas insatser för USA ska uppmärksammas – Labour Day – infaller i början av september. Men i brist på uppmärksamhet för arbetarfrågor, firas den istället som slutpunkt för sommaren och dagen då poolen stänger.

* * *

Sven Wennerström är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Finns på Twitter som @svenwennerstrom.

Kommentera