Inget alternativ till Almedalsveckan i år

Det kommer inte att arrangeras någon Alternativvecka i samband med årets Almedalsvecka. Det meddelar [[Jobjörn Folkesson]], som ingår i Alternativveckans samordningsgrupp, till Makthavare.se efter gruppens årsmötet som hölls i ett soligt Uppsala i helgen.

Anledningen är att Almedalsveckan har blivit för ett alldeles för stort arrangemang, och Alternativveckan bedömer därför att de inte kommer ha möjlighet att synas i mängden av aktiviteter under veckan.

– Almedalsveckan har börjat handla mer och mer om lobbying och mindre om politik, säger Folkesson.

Alternativveckan arrangerades första gången år 2001, som en reaktion på det politiska programmet och lobbyverksamheten kring Almedalsveckan. De senaste åren har Almedalsveckan utökat sitt program så till den grad att det trots den breda bevakningen har blivit desto svårare att nå ut genom mediebruset, bland alla tusentals budskap och jippon.

– De vi vill nå har inte möjlighet att ta sig dit, och vi som jobbar kommer heller inte ha möjlighet att ta oss till Almedalen, menar Jobjörn Folkesson.

Han berättar att han har känt av en nedåtgående trend i deltagande under Alternativveckan det senaste året, och att det var färre som anmält intresse för att hjälpa till än tidigare år. Beskedet från årsmötet var därför inte helt oväntat.

Men även om framtiden för stunden är oviss, menar Folkesson att det finns stora möjligheter till Alternativveckans överlevnad. Det krävs inte mer än en engagerad grupp människor som vill ta tag och rodda med program och finansiering.

– Om ett nytt gäng vill ta tag i Alternativveckan, så lämnar vi över. Vi har inte lagt ner verksamheten utan all infrastruktur som behövs finns kvar. Vi har mycket erfarenhet i samordningsgruppen som vi vill dela med oss av. Så det finns all möjlighet till att det blir av nästan år.

Kommentera