Det här är Kent Persson (m)

[UPPDATERAD] Överraskande och med omedelbar verkan meddelades att [[Sofia Arkelsten]] lämnade uppdraget som moderat partisekreterare. Vid en pressträff samma dag kunde [[Fredrik Reinfeldt]] presentera hennes efterträdare: [[Kent Persson]] – oppositionsråd i Örebro kommun, ordförande för moderaterna i Örebro län samt ledamot i partistyrelsen.

På sin blogg berättar Persson att politik för honom handlar om ”att ge alla människor chansen att nå sina livs drömmar”. Det sägs innebär ”att friheten ska öka samtidigt som politiken tar ansvar för de människor som behöver samhällets stöd”. Vidare menar Persson att politiken ”ska vara stark där människan är svag”, att välfärdens skyddsnät ska vara starkt ”och ingen ska lämnas ensam eller svikas”.

Kent Persson uppger att välfärden är det politiska område som engagerar honom mest, och han anser att hans parti ”har behov av att fortsätta förnyelsen på välfärdsområdet”. ”Ett parti som vill ta ansvar för hela Sverige måste ha en välfärdspolitik som sätter människan i centrum”, skriver Persson. Han har också kritiserat sitt partis starka fokus på arbetslinjen.

När Reinfeldt på pressträffen motiverade valet av Persson bl a med att moderaterna går in i valrörelse och fokuserar på att vinna valet 2014, väckte det viss muntration bland de samlade politiska journalisterna – och även bland kommentatorer på Twitter. I det uppmärksammade omvalet i Perssons hemkommun Örebro förra året gick det nämligen inte så bra för Perssons moderater. I stället fick socialdemokraterna hela 47,1 procent av rösterna (mot 39,4 i det ordinarie kommunalvalet 2010) och de rödgröna skrapade totalt ihop 55,7 procent. M backade från 21,77 till 20,31.

I Örebro har moderaterna tidigare samarbetat med miljöpartiet, vilket fick Kent Persson att i en debattartikel i Svensk Dagbladet 2011 uppmana moderaterna och alliansregeringen att bjuda in mp för samtal om regeringsbildning. I artikeln pekade han ut skolpolitiken, miljöpolitiken, integrationspolitiken, den ekonomiska politiken samt en politik för hållbar tillväxt som exempel på områden där de båda partierna ”med enkelhet borde kunna hitta gemensamma lösningar”.

Hösten 2011 lät Persson också bjuda in en avhoppad sverigedemokrat till en plats hos den då borgerliga majoriteten. För det kritiserades han i en ledare i liberala Nerikes Allehanda, påminner Nyheter24 om.

Inför stämman 2011 var Persson med och skrev fram moderaternas nya idéprogram. Han har fram tills nu varit ledamot i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och tidigare varit bl a oppositionsråd i Örebro läns landsting.

En av de frågor som Arkelsten haft att brottas med under sin tid som partisekreterare är den om anonyma ekonomiska bidrag till partiet. Detta har Persson kommenterat på sin blogg med att m ”har inget att dölja”. Han slog samtidigt fast att en lagstiftning ”handlar om att se till att behålla och stärka förtroendet för partierna och demokratin i vårt land”, samt att en sådan måste omfatta ”hela finansieringen till partierna om den ska vara trovärdig och genomförbar”.

Persson är även aktiv på Facebook och Twitter.

Han är gift och har två barn.

Kommentera