Krönika: ”Därför tvekar Obama om samkönade äktenskap”

President Obama har fått hård kritik från HBT-organisationer för att han inte tydligt tar ställning för samkönade äktenskap och för att han vägrar att underteckna en exekutiv order för att förhindra diskriminering när den federala regeringen upphandlar tjänster. [[Sven Wennerström]] reder ut varför presidenten tvekar.

HBT-frågorna håller på att förlora sprängkraft i amerikansk politik och allt fler ser tiden som mogen för att gå vidare med ny lagstiftning. Mycket sker på delstatsnivå, med samkönade äktenskap som den viktigaste frågan. Även den federala regeringen har en del att säga till om, framför allt i lagstiftning mot diskriminering. Dessutom väger presidentens ord tungt om han ger sitt stöd för samkönade äktenskap.

Men presidenten tvekar och har uttalat sig negativt om samkönade äktenskap, även om han samtidigt – i vaga ordalag – också lämnat öppet för att han eventuellt håller på att svänga i frågan.

Varför är det så? Dessvärre kan jag inte läsa presidentens tankar, men det finns tre möjliga förklaringar till det uteblivna stödet.

Den enklaste förklaringen kan handla om övertygelse. Obama kanske helt enkelt inte är bekväm med tanken på samkönade äktenskap, prioriterar ner HBT-frågorna och hoppas slippa ta i dem under sin tid som president.

Nästa förklaring kan vara taktik. HBT-frågor enar inte automatiskt demokrater och Obama vill slippa HBT-frågor inför valen i höst. Inte nog med att han riskerar splittring bland demokrater, samkönade äktenskap kan också vara den fråga som låter Mitt Romney ena och entusiasmera de socialkonservativa republikanska väljare Romney haft svårt att vinna under primärvalen.

Slutligen kan det handla om strategi. Det är inte orimligt att Obama oavsett personlig åsikt inser att tiden är mogen för att gå vidare med HBT-rättigheter. Problemet är att motståndet fortfarande är tillräckligt starkt för att de lagar som stiftats på delstatsnivå utmanas av folkomröstningar och domstolsprocesser. Obama kanske vill vänta till opinionen för samkönade äktenskap är ännu starkare. Om HBT-frågorna avgörs efter sura kampanjer och segdragna domstolsförhandlingar infekteras debatten under lång tid framöver. Segrarna blir helt enkelt för dyrköpta.

Både de taktiska och de strategiska övervägandena är något som även HBT-rörelsen bör fundera över. För oavsett Obamas inställning, är chansen för ny lagstiftning betydligt större med honom än med Romney i Vita Huset.

* * *

Sven Wennerström är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Finns på Twitter som @svenwennerstrom.

Kommentera