Han vill ha fler samhällsentreprenörer till Almdalsveckan

Organisationen Changemakers Sverige vill locka fler samhällsentreprenörer att delta i den politiska debatten och därför får tio unga och handelskraftiga idésprutor följa med till Almedalsveckan i sommar. Makthavare.se tog reda på lite mer om projektet.

Changemakers Sverige är en ideell förening vars verksamhet går ut på att ta vara på ungas kreativitet för samhällsförändring och inspirera till socialt entreprenörskap, bland annat genom att ta fram undervisningsmaterial till gymnasieskolan. Organisationens grundare [[Amir Sajadi]], som själv har deltagit under Almedalsveckan de senaste tio åren, vill ge fler möjligheten att uppleva den.

– Syftet är att de som följer med ska få med sig inspiration hem för att fortsätta jobba med sina frågor, men också finna nya nätverk. Förhoppning är att de ska hitta kontakter för att lyfta den idé som de brinner för, berättar Amir Sajadi.

Bland ansökningarna kommer tio ungdomar mellan 18-26, som saknar partipolitisk bakgrund, väljas ut. Och det är ett brett utbud av erfarenheter bland de drygt trettio sökande som hittills har kommit in.

Sajadi berättar att en ansökande jobbade med att öka kunskapen om barnkonventionen i sin kommun, men även mentorskapsprogram för unga tjejer, kampanjer för att få fler att anmäla våldtäkt, engagemang i kulturlivet och ett nystartat språkkaffé finns med bland ansökningarna.

– Vi väljer ut ungdomar som har satt igång egna projekt och kampanjer och som vill lyfta sig till nästa nivå. Vi jobbar i grunden med personer som vill driva fram förändring på något annat sätt än ett partipolitiskt perspektiv, som gör saker och ting själva, säger Amir Sajadi.

De flesta av de utvalda som kommer att få följa med till Almedalen har aldrig varit där tidigare, men Changemakers förbereder dem innan avresa och kommer även att anordna gemensamma aktiviteter två, tre gånger om dagen.

– Vi kommer att ha utbildning i förväg, och sedan på plats. Tanken är att de ska driva sin egen fråga, och vi hjälper och guidar dem på plats. Vi visar hur det går till, låter dem testa själva att lyfta sina frågor och träffa politiker eller opinionsbildare varje dag.

Amir Sajadi tycker att samhällsintresserade entreprenörer bör ta större utrymme och ett sätt att påverka och lyfta sinafrågor är att ta sig till Almedalsveckan.

– Man ska inte bara lämna allt åt politikerna. Jag hoppas att fler och fler människor från andra sektorer än just politiken ansluter och deltar i samhällsutvecklingen.

Kommentera