Fler röster mot datalagring

[UPPDATERAD] Som Makthavare.se tidigare rapporterat så kommer [[Fredrick Federley]] på onsdag gå emot den centerpartistiska riksdagsgruppen om det omstridda datalagringsdirektivet. Men han är långt ifrån den enda centerrösten som är kritisk.

I partiets riksdagsgrupp finns det, enligt gruppledare [[Anders W Jonsson]] ”färre än fem” c-ledamöter som med Jonssons ord vill förhala frågan ytterligare.

SvD Brännpunkt skriver [[Magnus Persson]], ordförande för Centerstudenter Stockholm och medgrundare av Centeruppropet.se, att frågan om datalagring blir ”ett lackmustest” för hur starkt är centerpartiets värn av integriteten egentligen är.

Det är i sammanhanget värt att påminna om vad på samma debattarena Perssons partikollegor [[Lena Ek]], [[Johan Linander]] och [[Annie Lööf]] (då Johanssson) skrev om direktivet för två år sedan: ”en övervakningsapparat som saknar motstycke”. Man slog också fast att ”Centerpartiet kämpar fortfarande med full kraft för att direktivet inte ska genomföras i Sverige”.

Det organiserade motståndet mot datalagringsdirektivet står i dag annars vänsterpartiet och miljöpartiet för. I dag bjuder v och mp in till ett seminarium för att diskutera vad direktivet innebär ur ett integritets-, yttrandefrihets- och branschperspektiv. Medverkar gör bl a [[Anna Rogalska Hedlund]] (Centrum för rättvisa) och [[Jonas Nordling]] (Journalistförbundet), samt [[Maria Ferm]] (mp) och [[Jens Holm]] (v).

De två senare har även uppmanat ”alla riksdagsledamöter som anser sig stå för grundläggande demokratiska värden att förkasta detta människorättsvidriga direktiv”.

Av allt att döma kommer alltså åtminstone Fredrick Federley hörsamma denna uppmaning. Aftonbladets ledarblogg påminner om hur [[Maud Olofsson]] på sin tid som partiledare tvingade bl a Federley att rösta för FRA 2008. I dag heter centerledaren Lööf. Samma Lööf som när hon hette Johansson stod på Federleys sida i FRA-frågan, och också tvingades byta sida.

* * *

Även ordföranden i Moderata ungdomsförbundet, [[Erik Bengtzboe]], uppmanar på SvD Brännpunkt ”alla ni moderata riksdagsledamöter som tror på privatlivets helgd: rösta nej i morgon”.

Inom det största riksdagspartiet, socialdemokraterna, tror inte gruppledaren [[Mikael Damberg]] på några avvikande röster mot direktivet. Till Dagens Nyheter säger han att han ”räknar med att hela riksdagsgruppen röstar på samma sätt”.

Kommentera