Ulf Kristersson kan hänga löst

Socialförsäkringsminister [[Ulf Kristersson]] hotas av misstroendeomröstning i riksdagen, vilket kan få till följd att han tvingas avgå. Detta efter Kristerssons upprepade besked att han inte tänker följa riksdagens beslut (som drivits igenom av s, mp, v och sd) om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen.

Det är Svenska Dagbladet som rapporterar att de rödgröna partierna gemensamt ska diskutera förutsättningarna för en misstroendeomröstning. Det är det vapen som riksdagen kan ta till för att avsätta en minister.

Med en misstroendeförklaring kan riksdagen tvinga hela regeringen eller en enskild minister att avgå. Mer än hälften av de 349 ledamöterna måste rösta ja.

SvD:s [[Göran Eriksson]] påpekar att alla de försök som gjorts genom åren att rikta misstroende mot ministrar har misslyckats. ”Men det är inte främst därför som de rödgröna tvekar”, skriver Eriksson. En misstroendeomröstning skulle ge Sverigedemokraterna makten att avgöra hur den ska gå, ”och låter Sd-ledaren [[Jimmie Åkesson]] sola sig i det mediala rampljuset”.

Och även om Sd är överens med de rödgröna i sakfrågan, vet ingen hur de skulle agera i en omöstning. Om det går som har gjort förut, och misstroendet avvisas, blir det oppositionen i stället för regeringen som försvagas.

Kommentera