Sjöstedt väljer väg

Under sin första presskonferens som partiordförande för Vänsterpartiet väljer [[Jonas Sjöstedt]] att gå ifrån partiets hjärtefråga om 6 timmars arbetsdag. Det rödgröna samarbetet verkar också hänga löst om den nya partiledaren får bestämma själv.

– Mitt mål är en ny politik och en ny regering, säger Jonas Sjöstedt under pressträffen direkt efter partiledarvalet. Samtidigt vill han personligen inte se ett rödgrönt samarbete som det inför valet 2010, eftersom partiet då fick kompromissa bort en allt för stor del av sin kärnpolitik. Även om Jonas Sjöstedt är tydlig med att det är partiets medlemmar som tar de slutgiltiga besluten om ett samarbete över partigränserna.

– Jag är säker på att [[Rossana Dinamarca]] kommer vara en av våra starkaste ledare inför valet 2014, precis som Ulla och Hans och Lasse, säger Jonas Sjöstedt och påpekar att han är mycket nöjd med att bli vald som partiledare med tanke på den hårda konkurrensen och de olika åsikterna som funnits i partiet om vilken partiledarkandidat som passar partiet bäst.

Många anser att Rossana Dinamarca är en tydligare förespråkare för 6 timmars arbetsvecka och Jonas Sjöstedt bemöter det med att säga att ett alternativ kan vara att först gå ner till 37 timmars arbetsvecka för att sedan gå ner till 35 timmar. Där med lämnar Vänsterpartiets nya ledare frågan om 6 timmars arbetsdag.

– Vi vill fortfarande ha full sysselsättning och stark arbetsrätt, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt kommenterar även [[Lars Ohlys]] framtid inom partiet och säger att han vill ha var Ohly i partiet. Lars Ohly har själv sagt att han vill sitta kvar i riksdagen till valet 2014. Jonas Sjöstedt påpekar att Ohly är en av Vänsterpartiets bredaste och mest kunniga politiker och att han skulle kunna sitta i vilket utskott som helst.

Kommentera