Ingen Odell i valberedningens förslag

[UPPDATERAD] När kristdemokraternas valberedning i dag presenterade sitt förslag till ny partiledning föreslås [[David Lega]], i dag kommunalråd i Göteborg, bli ny andre vice partiledare efter [[Mats Odell]] – som därmed tvingas lämna sitt uppdrag. Detta blir en naturlig konsekvens av att valberedningen som väntat förordar omval av [[Göran Hägglund]], och inte utmanaren Odell, som partiledare.

Dessutom föreslås biskop emeritus [[Lennart Koskinen]] ta plats i partistyrelsen och [[Sakarias Winberg]], kommunpolitiker i Leksand, bli ersättare. Omval föreslås av förste vice partordföranden [[Maria Larsson]], liksom av [[Robert Halef]], [[Emma Henriksson]], [[Ebba Lindsö]], [[Anders Sellström]], [[Sofia Modig]] och [[Ewa Sundqvist]].

Mats Odell har meddelat att han fullföljer sin kandidatur. Även om en klar majoritet av distrikten ger Göran Hägglund sitt stöd, finns i kd ett betydande missnöje med honom. Odell menar att ”valberedningens brevlåda för nomineringar i princip stängdes” före det att han ställde upp i partiledarkampen.

Förlorar Odell striden på rikstinget i januari tvingas han sannolikt också lämna den tunga posten som gruppledare för kristdemokraterna i riksdagen. Enligt SVT Rapport ligger partistyrelse- och riksdagsledamoten Emma Henriksson från Stockholm, i så fall bäst till för att överta det uppdraget.

Kommentera