Fortsatt nedåt för s

Ännu en opinionsmätning visar nu på mycket lågt väljarstöd för socialdemokraterna. I TV4/Novus senaste mätning har s tappat hela 2,5 procentenheter på bara en månad och nu är nere i 27 procent av väljarkåren. Det är det lägsta stödet för partiet någonsin i Novus mätningar.

Samtidigt går moderaterna fortsatt framåt och får 33,7 procent. Kristdemokraterna klarar fyraprocentsgränsen med ett nödrop. Enligt Novus skulle alliansen, om dessa siffror var valresultat, få egen majoritet i riksdagen med drygt 50 procent – en skillnad till oppositionen med sju procentenheter. Det bär dock påpekas att förändringarna är inom felmarginalen.

Två andra mätningar den senaste tiden, Metro/YouGov och Skop, har gett s 24,7 respektive 26,8 procent.

När [[Arne Modig]], oberoende opinionsexpert på Greatness PR, på sin blogg gör en enkel beräkning av genomsnittsvärden för novembermätningarna från Demoskop, United Minds, YouGov och Sifo, landar socialdemokraterna på 25,9 procent. Det kan jämföras med september, dvs månaden innan Juholtaffären, då socialdemokraterna stöddes av 32,3 procent av väljarna – enligt Novus sammanvägda mått Svensk Väljaropinion. Enligt Modig bekräftar det bilden av ett historiskt stort ras i väljaropinionen – 6,2 procent försvunna på en månad.

[[Sören Holmberg]], professor i statsvetenskap, tror dock att socialdemokraterna kan ha ytterligare fallhöjd.

- Ungefär femton till sjutton procent är mitt estimat av kärnväljarna. Så det finns en bit kvar att sjunka innan vi är nere på rock bottom, säger Holmberg till TV4.

I en sammanställning av opinionsläget från Svensk Opinion (se illustration ovan) får s 26,6 procent och moderaterna 33,6. Dock hamnar kristdemokraterna under fyraprocentsspärren (3,7 procent) och kan inte tillräknas regeringsunderlaget. Men alliansen ser ut att ändå kunna regera vidare som ett trepartisamarbete.

Ser man till mandatfördelningen utifrån Svensk Opinions siffror skulle riksdagen i dag se ut så här:

m 123
fp 24
c 20
kd -
s 98
mp 38
v 23
sd 23

Det skulle ge de kvarvarande allianspartierna 167 mandat och de rödgröna 159 – alltså fortsatt borgerlig majoritet även utan kd. Dock skulle sd teoretiskt kunna tippa vågskålen till de rödgrönas favör med sina 23 mandat.

Kommentera