Tydligt ras för s

Det var ett tag sedan vi på Makthavare.se presenterade en sammanställning av opinionsläget. Skälet till det är att den så kallade Juholtaffären rimligen skulle få stor påverkan på många mätningar, och vi därför velat avvakta att flera institut fått möjlighet att köra hela undersökningsperioder efter skriverierna om [[Håkan Juholt|Håkan Juholts]] bostadsersättning.

När vi nu kan granska flera olika opinionsmätningar så syns det tydligt att socialdemokraterna tappat rejält i väljarstöd.

I dagens väljarundersökning från Expressen/Demoskop gör partiet sitt sämsta resultat någonsin och är nere på 26,6 procent.

Redan för två veckor sedan presenterade TV4/Novus en mätning där s rasat med nästan fyra procentenheter till 29,5 procent – vilket var lägre än valresultatet. Och enligt SvD/Sifo var vid samma tid stödet för socialdemokraterna nere på historiskt låga 25,5 procent. Det är det lägsta som uppmätts för partiet sedan Sifo började med sina väljarundersökningar 1967. Som en jämförelse var siffran strax innan skriverierna om bostadsersättning och reseräkningar 35 procent.

Även enligt DN/Synovate störtdök socialdemokraterna efter Juholtaffären. Jämfört med september försvann var sjätte s-väljare och partiet landade på 28,1 procent.

Detta om enskilda mätningar. Men hur ser det ut i de poll of polls Makthavare.se brukar redovisa?

I den sammanställning av opinionsmätningar från fem olika opinionsinstitut som Novus gjort för Sveriges Radios Ekoredaktion har sedan förra månaden socialdemokraterna tappat 2,9 procentenheter till 29,4 procent. Det är lägre än valresultatet, men ingen rekordlåg notering. Faktum är att s tycks ligga på exakt samma nivå som i Novus sammanställning i oktober förra året, alltså en månad efter valet. Som lägst var socialdemokraternas stöd i december 2010, då det rasade till 27,5 procent.

Detta är väldigt nära resultatet s får i en annan sammanställning, denna från Svensk Opinion. Här hamnar dock kristdemokraterna under fyraprocentsspärren (3,9 procent) och kan inte tillräknas regeringsunderlaget. I Novus-sammanräkningen klarar däremot kd spärren med nödropet 4,1 procent.

Ser man till mandatfördelningen utifrån Svensk Opinions siffror skulle riksdagen i dag se ut så här:

m 121
fp 23
c 19
kd -
s 101
mp 38
v 23
sd 23

Det skulle ge de kvarvarande allianspartierna 163 mandat och de rödgröna 162 – alltså fortsatt borgerlig majoritet även utan kd. Dock skulle sd teoretiskt kunna tippa vågskålen till de rödgrönas favör med sina 21 mandat.

Kommentera