Svt satsar rätt på Pejl

Häromdagen annonserade SVT sin nya satsning Pejl. Ambitionen är att med ”journalistisk utgångspunkt göra statistik, fakta och siffror mer tillgängliga och begripliga för alla”.

Pejl kommer att stå på flera olika ben, enligt [[Helena Bengtsson]], databasredaktör och drivande i projektet. Det kommer både att göras visualiseringar mer eller mindre på beställning från andra redaktioner, såväl som egen datainsamling och journalistiskt arbete på offentlig (eller annan) data. Redaktionen kommer också att driva sin egen nyhetsblogg, samt i framtiden att bygga egna tjänster såsom den uppmärksammande och prisade ”Valpejl”.

Redaktionen består av 6-7 personer fördelat på två utvecklare och fyra journalister som alla har gedigen kunskap inom både databas- och statistikområdet. Personerna har rekryterats såväl internt som externt.

Eller, för att parafrasera Ajour, kan man säga att tekniken finns i Pejls DNA.

Pejl kommer att drivas i projektform och har finansieringen för 2012 klar (i stort sett, i alla fall). Därefter kommer en utvärdering. Men för tillfället kan det konstateras att SVT har en enormt stark databasredaktion – personellt är de kanske en av världens bäst bemannade databasjournalistikredaktioner.

En stilla önskan från oss tittare är att de också kommer  att fungera som grindvakter. Förhoppningsvis en redaktion som rådfrågas innan sändning, och resultat från framtida hittepåundersökningar från Familjeliv på så vis inte blir mer än en snackis i lunchrummet. Det blir hursomhelst spännande. Bara det senaste året har det tillgängliggjorts stora mängder offentlig data som ingen haft, tid, kunskap eller vilja att sätta tänderna i.

Makthavare.se hälsar hämed Pejl välkomna till internet! Och vad ni än gör lovar vi att hitta på roliga saker med er data, såsom den reverserade valpejltjänsten ljeplav.

Kommentera