Fortsatt ordförandestrid i kd

I samband med senaste veckornas skriverier om socialdemokraterna har ordförandestriden i kristdemokraterna hamnat lite i skuggan. Men striden om vem som ska leda kd är långt ifrån avgjord.

[[Mats Odell]] bedriver just nu kampanjarbete runt om i landet, och vid sin sidan har han två av partiets populäraste personer – [[Bengt Germundsson]] (kommunalråd i Markaryd, partistyrelseledamot samt Odells viceordförandekandidat) och [[Ebba Busch]] (kommunalråd i Uppsala).

Visserligen har ungdomsförbundet KDU uttalat sitt stöd för Odell, men sittande partiledare [[Göran Hägglund]] ser ut att ha ett betryggande övertag i fråga om internt stöd. I söndags visade en intern sammanställning, som TT tagit del av, att 14 av 26 distrikt nominerat Hägglund till ordförande inför det extra riksmötet i slutet av januari.

Bengt Germundsson gör dock bedömningen att det är nästan 50/50 i stödet mellan kandidaterna.

Men kristdemokraternas kvinnoförbund i Stockholms stad och län ratar både Göran Hägglund och Mats Odell. I stället menar de att partisekreteraren [[Acko Ankarberg Johansson]] (tidigare kommunalråd i Jönköping) är den som är bäst lämpad att bli ny kd-ledare.

I slutet av september svarade Anckarberg Johansson så här på SVT Aktuellts fråga om hon vill ta över efter Göran Hägglund:

- Det inte aktuellt för mig att bli partiledare, men jag känner ett starkt stöd för det arbete jag gör som partisekreterare, och det är jag väldigt glad över.

Senast på söndag ska alla nomineringar ha nått valberedningen.

Kommentera