Folkpartiet lämnar Twitter. Eller?

[UPPDATERAD] I går meddelade folkpartiet via Twitter att man inte hade ”personalresurser att sitta och bevaka denna kanal” och därför loggar ur ”ett tag”. Om någon ändå ville ”fortsätta diskussion” så hänvisade fp till partiets Facebook-konto.

Beskedet kom minst sagt överraskande. Förra veckade hade folkpartiet landsmöte i Karlstad och använde då Twitter-kontot flitigt för att skicka ut information och beslut. Faktum är att man inför detta arrangemang via Twitter uppmanade till att ”diskutera och betygsätta” landsmötesbesluten.

Och efter landsmötet bad partiet på sin webbplats medlemmar, förtroendevalda, sympatisörer och politiskt intresserade att bl a via Twitter hjälpa till med arbeta fram ett nytt partiprogram till landsmötet 2013. IT-konsulten och liberale bloggaren och krönikören [[Fredrik Westerlund]] noterade att det är som att säga att ”På Twitter kan du försöka påverka oss /…/ men vi tänker inte lyssna”.

Fp:s Twitter-avhopp ledde för övrigt till en strid ström av vitsigheter i går kväll/natt. Exempelvis ifrågasatte komikern [[Magnus Betnér]] att partiet ”inte har resurser till att kolla ett konto med ett par tusen followers”, något som knappast kunde kräva en heltidstjänst. Han tillade sedan att det ju kunde vara så att fp ”bevakar HELA twitter” och att det då ju blir lite jobbigare.

Krönikören [[Lisa Magnusson]] replikerade att det kunde ta en del tid att samla in, bearbeta och analysera alla svenska tweets.

[[Andreas Ericson]] på Neo undrade om folkpartiets rättspolitiske talesperson [[Johan Pehrson]] var informerad om att hans parti nu lämnar Twitter obevakat.

Innan den annonserade pausen följde (”bevakade”) folkpartiet 246 andra Twitter-användare och följdes av 4124.

* * *

I eftermiddags kom ett livstecken från folkpartiet: ”Oj, ibland går det för fort. Vi har inte övergett twitter, vi organiserar om. Följ vice partiordf @HeleneOdenjung & partissekr @NinaLarsson

* * *

[[Hans Kullin]] på bloggen Media Culpa påminner om att folkpartiet var det svenska riksdagsparti som började använda Twitter sist av alla. Kontot @folkpartiet registrerades i januari 2009, men medan andra partier började twittra ungefär samtidigt dröjde det ända till november samma år innan fp kom igång.

Kommentera