Liberati celldelar sig

I somras satsade en besviken [[Alexander Bard]] på det nya projektet Liberaldemokraterna. Efter att i flera år inom folkpartiet försökt driva nätverket Liberati så erkände han sig besegrad av sin ärkenemesis [[Johan Persson]]. ”Det går inte att förändra folkpartiet, så då får gå för oss själva”, menade Bard. Men redan under Almedalsveckan lade han in en brasklapp. ”Jag hoppas på [[Annie Lööf]] som ny partiledare i centern. Då kan vi få ett riktigt liberalt alternativ i svensk politik.” Bards förhoppningar gick i lås och sedan ett par månader är han medlem i centerpartiet.

Är därmed Liberati en avslutad parentes i svensk politisk historia? Nej riktigt så enkelt är det inte. Bards kompanjon i Liberaldemokraterna, [[Jan Rejdnell]], annonserar på sin Facebooksida planerna på en liberal Do Tank.

”En liberal tankesmedja utan prefix framför ordet liberal. En tankesmedja som är privat finansierad och har sikte på liberala visioner för 2030. En tankesmedja som fungera som en ”Do Tank” med förutbestämda projekt att driva där inriktningen är att lyfta fram liberala grundfrågor för samhället.”

Makthavare.se har sökt Jan Rejdnell för att få planerna lite mer konkretiserade, men Rejdnell har varit onåbar. Ur det gamla Liberatinätverket bekräftar däremot [[Annika Beijbom]] att en do-tank är på gång. ”Vi har ju sett hur de liberala krafterna i riksdagen inte fått stöd och hjälp med sin politikutveckling, så vi är några stycken som vill få igång en verksamhet där man kan få hjälp att utforma lagtext och konkret politik.”

Beijbom menar att FRA-frågan var en ögonöppnare. Ledamöter som tog strid mot regeringen fick signaler om att de inte fick använda Riksdagens Utredningstjänst (RUT) och menar att då är det nödvändigt att bygga upp ett fristående alternativ. På mer konkreta frågor om hur verksamheten ska se ut eller finansieras så hänvisar Beijbom till Alexander Bard.

När Makthavare.se får tag i Alexander Bard är han mycket förtegen. ”För mig är det här precis som med min musik, ingenting är färdigt förrän det färdigt”. Bard vill inte bekräfta för Makthavare.se att do-tanken är något som är på gång, men bekräftar däremot bilden av att liberala krafter i politiken har haft svårt att få hjälp med konkret utformning av politiken.

En av de ledamöter som figurerat i spekulationerna kring den nya do-tanken är [[Fredrick Federley]]. Han berättar gärna att han deltagit i diskussioner med folk från liberatinätverket om en ny typ av verksamhet, men inte heller han kan i dagsläget berätta något om bemanning eller finansiering.

Samtidigt har en ny ”tankesmedja” med en vänsterverksamhet som förebild startat. De kallar sig Frihetssmedjan och har också sitt ursprung i kretsen runt Liberati. Bakom initiativet ligger [[Per Pettersson]], liberal debattör med bakgrund i folkpartiet och Liberaldemokraterna. Idéen till Frihetssmedjan fick han efter att ha sneglat avundsjukt på Alliansfritt Sverige och den verksamhet som de bedriver.

”Jag ville också ha en redaktion men kunde ju inte skriva för dem eftersom jag är liberal. Planeringen och arbetet med att starta upp Frihetssmedjan har pågått sedan i våras och nu lanserade vi den 11 september.”

Skribenter har Per Pettersson främst rekryterat genom sina egna nätverk, via Facebook och Twitter. Målet är att ha med liberala skribenter från så många olika partihåll som möjligt för att uppnå stor bredd av många olika liberala infallsvinkar. Tanken är inte att Frihetssmedjan ska konkurrera med Timbro.

Pettersson framhåller att han tycker att Timbro och de personer som associeras med Timbro ofta gör intressanta saker, men att det säkert också finns inslag hos dem som de kan komma att kritisera.

- Timbro skriver rapporter medan vi är tänka att fungera mer som en blogg-/debattportal. Visst kan vi komma att skriva rapporter och granskningar, men det kommer inte att vara på samma sätt. Vi vill vara en liberal men lite seriösare motsvarighet till Alliansfritt Sverige som ska granska partier och makthavare ur ett liberalt perspektiv och gärna lyfta fram goda exempel.

Per Pettersson vill inte heller att Frihetssmedjan ska uppfattas som en konkurrent till den nya do-tanken utan hoppas att de snarare ska kunna ha utbyte av varandra.

Kommentera