Kandidatkollen: Mats Odell

[UPPDATERAD] Tidigare har den 64-årige [[Mats Odell]] sagt att han tänker kandidera endast om [[Göran Hägglund]] självmant avgår. Men den 2 oktober beslutade Odell sig för att utmana den sittande partiledaren genom att meddela valberedningen att han kandiderar till ny ordförande. Därför är det dags att lära känna Mats Christer Johannes Odell lite närmare.

Mats Odell föddes på valborgsmässoafton 1947. Han har en lång politisk karriär inom kristdemokraterna, ett parti som han blev medlem i redan 1969. Året därpå valdes Odell till distriktsordförande för ungdomsförbundet i Stockholms län. 1973 efterträdde han [[Alf Svensson]] som förbundsordförande i KDU, och där stannade han till 1981. Partistyrelsen blev han en del av 1988, riksdagen äntrade han helt och fullt 1991 (under valsamverkan med centerpartiet 1985-88 var dock Odell ersättare till Alf Svensson i riksdagen). 1991 blev han också kommunikationsminister vilket han var under hela det borgerliga regeringsinnehavet. 1994 gick han över till att bli partiets ekonomisk-politiske talesperson, en roll han hade fram till 2006 då han blev kommun- och finansmarknadsminister. Efter valet 2010 fick Odell lämna regeringen, men blev i stället gruppledare för kd i riksdagen samt ordförande i näringsutskottet. Han är dessutom kristdemokraternas vice partiordförande.

Det är inte första gången Mats Odell och Göran Hägglund strider om partiledarposten.  Det var fler distrikt som nominerade Odell 2004, men enligt Odell själv tog valberedningen inte hänsyn till det starkare stödet till förmån för honom i sin slutna process. I en öppnare procedur hoppas han att han har större chans.

Men att låta väljarna öppet pejla läget verkar inte Mats Odell vara så intresserad av. Han svarade nämligen aldrig på Sveriges Radio och SVT:s frågor till Valpejl 2010. Så vad är det då kristdemokraterna har att välja mellan? Finns det någon direkt skillnad mellan Hägglund och Odell? Nja, inte ens då Odell själv får svara på frågan verkar det vara så:

- Det finns de som försöker att måla upp att jag skulle föra in någon slags kristen höger, någon slags moralkonservatism som skulle snäva in partiet. Då har vi ju inte en chans. Då är vi ju ute ur det här huset innan vi har avslutat valrörelsen.

Men nog kan Odell räknas som något mer värdekonservativ än Hägglund. Han är medlem i pingstförsamlingen i Vallentuna, och brukade under sin tid i regeringen diskutera Gud med [[Anders Borg]].  Just den här församlingen har gjort sig kända för att inte tro på evolutionsteori, utan i stället finna svaret på universums alla gåtor i Bibeln.

I dagsläget är det svårt att sia om hur partiledarstriden i kristdemokraterna kommer att sluta. Enligt oddsen från Unibet kommer Göran Hägglund att vinna (Göran Hägglund 2,75, Mats Odell  3,50) medan Ladbrokes menar att Mats Odell har större chans (Mats Odell 1,80, Göran Hägglund 2,40). I skrivande stund har två distrikt gått ut med sitt stöd till Mats Odell.

Uppdaterad: Den 6/10 gick KDU ut med beskedet att man ställer sig bakom Mats Odell i partiledarkampen. Utöver Odell nominerade ungdomsförbundet [[Ebba Busch]], kommunalråd i Uppsala, och [[Peter Kullgren]], kommunalråd i Karlstad, till partipresidiet.

Efter att valberedningen föreslagit omval av sittande ordförande Göran Hägglund, har Odell deklarerat att han ändå vidhåller sin kandidatur. Valet av partiledare avgörs vid en sluten omröstning vid det extra rikstinget i Västerås den 28 januari.

Kuriosa: Att en tätort med knappt 20 000 invånare kan lyckats fostra två partiledare under samma period måste ses som en bedrift. Om Mats Odell kandidatur till ny partiledare blir framgångsrik  kommer detta vara ett faktum, då Odell precis som [[Annie Lööf]] kommer från Värnamo. Mats Odell lämnade dock Småland redan som 8-åring och flyttade med familjen till Stockholm. Mats Odell är gift med Elisabeth sedan 41 år, och de har fyra barn tillsammans.

Kommentera