Petzäll kan fortsätta ställa till problem för sd

[UPPDATERAD] I dag avslöjades att riksdagsledamoten [[William Petzäll]] lämnar Sverigedemokraterna och blir så kallad politisk vilde. Därmed förlorar partiet ett viktigt mandat i riksdagen, och det är högst oklart vilken betydelse detta kommer att få för Sd och balansen mellan blocken.

William Petzäll har varit ett bekymmer före Sverigedemokraterna sedan han tog plats i riksdagen. Det är känt att han haft missbruksproblem, vilka bl a i februari i år placerade honom i fyllecell efter ett lägenhetsbråk i Trelleborg. Efter detta tog han en ”timeout” från politiken, men återkom efter en månad. I förra veckan uteblev han utan förklaring från riksdagens öppnande och första omröstning efter sommaruppehållet.

Sd-ledningen har velat få Petzäll att ställa sin riksdagsplats till förfogande så att kunnat ersättas med [[Markus Wiechel]] från Norrköping, något Petzäll vägrat.

Även efter det här avhoppet har Sverigedemokraterna en teoretisk vågmästarroll i riksdagen, men den försvagas med bara 19 mandat mot tidigare 20. Och som Sydsvenskans [[Niklas Orrenius]] påpekar: ”I en riksdag där beslut har trillat åt ena eller andra hållet för att en enskild politiker råkat vara på toaletten under omröstningen så är varje mandat mycket värt”.

[[Andreas Johansson Heinö]], statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på Sverigedemokraterna, instämmer.

– Ett mandat fäller inget avgörande. Men eftersom det är så små marginaler så kan det få betydelse, säger han till DN.se.

Nu säger Petzäll att han varit alkoholist sedan 16-årsåldern och vill använda sin riksdagsplattform för att driva beroendefrågor. Tittar man på vad för frågor han tidigare uppgett engagemang i så är det dock svårt att hitta en tydlig linje. Johansson Heinö upplever inte heller att Petzäll gjort några större avtryck, varken sak- eller idépolitiskt.

När William Petzäll för ett drygt år sedan presenterade sig själv i SVT:s och Sveriges Radios Valpejl uppgav han att han i riksdagen skulle ”prioritera trygghetsfrågor, en återupprustning av vår gemensamma välfärd, före en i förhållande till övriga Europa extrem massinvandringspolitik och att pensionärernas levnadsvillkor avsevärt förbättras”.

På frågorna om vilket annat parti han skulle kunnat vara aktiv inom, samt om han skulle kunna tänka sig att rösta emot sitt parti i någon angelägen fråga, svarade han inte.

Politiskt uppgav han att det var ”ett ganska bra förslag” att göra det svårare att använda bemanningsföretag för att kringgå LAS. Han hade ingen åsikt om a-kassan borde vara obligatorisk eller om statliga bolag skulle säljas. Däremot ansåg han det mycket bra med skärpt straff för rattfylleri och hårdare påföljder för våldsbrott. Det sista uppgav Petzäll rent av var en hjärtefråga.

Bland hans andra hjärtefrågor fanns att enskilda kommuner ska få säga nej till att ta emot flyktingar, samt att färre asylsökande ska få stanna i Sverige. Petzäll tyckte att det var ett mycket bra förslag att bygga ut kärnkraften, och ett mycket dåligt dito att höja bensinskatten.

* * *

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att det i våras ”uppdagades att William Petzäll hade svåra problem med missbruk av narkotika och alkohol”, och att partiet därför såg till att Petzäll kom under behandling. ”Någon gång under sommaren återföll Petzäll i missbruk”, uppges det – och Sd ska då ha dragit slutsatsen att man ”nått vägs ände och uppmanade Petzäll att lämna sitt riksdagsuppdrag samt erbjöd Petzäll finansiering av fortsatt behandling för att ta sig ur missbruket”. Sverigedemokraterna säger sig beklaga att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet, och uttrycker en ”förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem”.

För en månad sedan ska Petzäll hört av sig till en tjänsteman på moderaternas kansli.

– Han kontaktade moderaterna för en månad sedan och berättade att han funderade på att sluta i Sverigedemokraterna, säger [[Johan Elmberg]], moderaternas presschef, till Aftonbladet.

Avsikten ska ha varit att höra hur man inom m såg på detta samt sondera terrängen om samarbete. Detta möttes dock med kalla handen.

– Det är inte aktuellt med ett samarbete med honom i någon form. Han är invald på Sd-mandat och han delar inte våra värderingar. Vi är inte intresserad av någon kontakt med honom överhuvudtaget, säger Johan Elmberg.

Kommentera