Vem driver e-boksutgivningen i Sverige i dag?

Det surras kring e-böcker på bokmässan. Nyfikenheten kring läsplattor är stort men ingenstans kan man få prova olika läsplattor och se vilken som passar en bäst. Det saknas en monter där man kan klämma, känna och jämföra. En oberoende monter där man kan få lära sig hur man köper e-böcker eller lånar dem via biblioteken.

I USA står e-boksutgivningen för 15% av hela bokbranschens försäljning och Amazon.com säljer nu mera fler e-böcker än vanliga böcker, skriver Svenska Dagbladet i en artikel om Dito, Bokus och Akademibokhandelns nya satsning på e-böcker och läsplattor. I går smyglanserade man på mässan. Här i Ditos monter kan man få prova Samsungs läsplatta och köpa den för en krona om man samtidigt tecknar ett två-årigt abonnemang hos Tele2. Generöst nog får man fyra e-böcker på köpet.

Kan det här vara ett sätt att sätta en ny standard? Många är nyfikna men teknikens alla format och möjligheter förvirrar för den vanlige läsaren. Det saknas en e-boksstandard men även priserna skrämmer. Varför betala nästan samma pris för en tryckt bok när e-boken saknar tryck- och distributionskostnader frågar sig [[Bo Wiberg]], författare som just nu ligger fyra på AdLibris e-bokslista med sin bok RivieraRuffel, på ett seminarium om e-böcker i House of Independence’s monter. Det sista är dock inte helt sant. Elib som har monopol på att föra e-böcker i Sverige tar ganska bra betalt för att distribuera varje enskild e-bokstitel.

Många förlag här på mässan är heller inte ens på banan och har ingen e-boksproduktion eller försäljning alls. Det är fortfarande den tryckta boken som säljer och än så länge finns inget hot alls från e-bokssidan gentemot den fysiska boken. Förlagen känner inget hot, ingen press på sig att marknadsföra e-böcker överhuvudtaget. I Sverige pratar vi inte ens om procent av hela bokförsäljningen utan om några tusen exemplar på sin höjd.

Så vem ska driva e-boksutgivningen? Förlagen eller tekniktillverkarna. Bland besökarna surras det och intresset finns men det upplevs än så länge som för krångligt och svårt. Frågan har ställts om det här skulle vara bokmässan då e-boken slog igenom. Svaret är nej. Det är det inte!

Kommentera