Kommunalråd med fokus på den sociala webben

[[Per Mosseby]] (m) är tidigare IT-entreprenör som 2009 tog över rollen som kommunstyrelseordförande i Waxholm. Han ser ett stort värde för politiker att bredda sina erfarenheter och är mycket nöjd med sin helg på Sweden Social Web Camp.

Varför deltar du i SSWC?
- Det här är första året som jag deltar i SSWC. Jag har känt till arrangemanget tidigare och velat åka men då har det tyvärr krockat med annat.

- Jag deltar både som privatperson från mitt förra liv som IT-entreprenör och som politiker. Jag försöker använda mig av sociala medier i min roll som kommunalråd men tycker att det är svårt att nå fram till en bredare allmänhet, det finns fortfarande många människor som föredrar att läsa tryckta utskick på papper och som är skeptiska mot webben. Jag vill gärna bidra till att ändra på detta och göra det lättare att nå så många som möjligt, så all input och nya idéer som kan underlätta är jag öppen för.

- Det här är dessutom min första riktiga unconference och jag är positivt överraskad. Det är betydligt mindre pretentiöst än ”vanliga” konferenser och man mår bra efteråt istället för att känna sig urblåst.

Vad tycker du har varit bäst?

- Det går inte att säga en sak utan det är nog just mötena med människor och mångfalden av seminarier. Man får igång hjärna och inspirationen efter så mycket input. En specifik sak jag tar med mig är dock en lunchdiskussion vi hade kring ”Getting things done”-metoden. Jag försöker redan att arbeta efter den men det var bra att gå igenom och att få inspiration från andra. Metoden är väldigt bra men kan ibland vara lite svår att applicera på politiken då det ju till exempel är omöjligt att i förväg tidsbestämma hur lång tid det kommer att ta att övertyga någon i en specifik fråga…

Innan Per Mosseby valde att ägna sig åt politik på heltid drev han flera olika internetbolag, bland annat med fokus på att utveckla mobila appar och på elektronisk offentlig upphandling. Han tycker att det är viktigt att behålla den delen av sitt nätverk även i sin roll som politiker.

- Jag upplever att jag har hur mycket nytta som helst av att delta här och i andra icke partipolitiska sammanhang. På gott och ont är det få politiker som har djupare förståelse för internet. Det är kanske inte så att alla behöver ha det men det är bra om några har det. Jag hade tidigare [[Carl Bildt]] som styrelseledamot i ett av mina bolag och jag upplever fortfarande honom som vår mest tech savvy politiker.

Per Mosseby tror även att fler politiker skulle ha nytta av att bredda sina nätverk och delta i aktiviteter som inte är partipolitiska.

- Tyvärr tror jag att det är många inte förstår vad det är vi gör och att de därför inte bryr sig. Många av mina kollegor ser det nog mer som något jag gör på grund av mitt tidigare liv i IT-branschen. Men jag kommer absolut att rekommendera SSWC och andra liknande sammanhang för partivänner som jag tror skulle uppskatta det. Jag tror det skulle vara bra både för politikerna och för detta community att få lite ny input och nya perspektiv.

Och till sist – vilket är ditt bästa campingtips?

- Jag är gammal scout så jag älskar att tälta. En bensinbrännare för att koka vatten snabbt är nog mitt bästa tips, någon sådan behövde jag dock inte på Tjärö denna gång.

Har du badat?

- Självklart. Jag har till och med varit ute på bastuflotten – då var vi 19 män plus min fru där. Dock har jag inte hoppat från dödsklippan men jag ser fram emot att göra det nästa år.

Kommentera