Moa Svans ”bokbål” kritiseras efter Prideinvigning

Under måndagens prideinvigning eldades en kopia av [[Johan Croneman|Johan Cronemans]] recension av aktuella biofilmen ”Kyss mig” upp av konferencier [[Moa Svan]].

Detta har fått publik att reagera som tycker tilltaget kan liknas vid en bokbränning. [[Jessica W. Sandberg]], Moa Svans producent, tillbakavisar kritiken.

- Skämtet grundades i ett resonemang kring hur heteronormen präglar samhället. I Cronemans recension kallar han filmens lesbiska tema för provokativt och hans text är ett bra exempel på hur hbt-personers blotta synlighet fortfarande är något som stör normen, berättar Jessica W. Sandberg. Vi tror få missförstod skämtet under gårdagens invigning. Men självklart är det så att nyanser har stor betydelse för humor – de kan lätt försvinna taget ur sitt sammanhang.

När Makthavare.se ringer till [[Sanna Torén Björling]], reporter på Dagens Nyheter som skriver i dagens DN (2011-08-03) om ”bokbålet”, berättar hon att det är efter en publikreaktion som de blivit uppmärksammade på uppeldningen av recensionen.

- Vi tyckte det var en märklig handling, på en festival som har tema öppenhet, att elda upp en tidningstext. Att elda upp böcker eller texter är något väldigt kontroversiellt.

Har ni tagit del av den kritik som riktats mot Cronemans recension där han skriver att det lesbiska temat är provokativt?

- Kritiken mot recensionen känner jag inte till i detalj. Det är ju en recension, de får ofta kritik. Men åsikterna är Johan Cronemans.

Moa Svan kommenterar saken så här i Torén Björlings intervju i dagens DN:

- Humor förstås i stunden och blir inte samma sak när den återberättas. Jag sa inte ”Nu jävlar ska vi bränna den!” utan gjorde det i en lek med filmens innehåll. Det röks mycket i den, och jag rullade ihop artikeln som en cigg och sa skämtsamt: ”Oj, den tog visst eld?!”

Johan Croneman, som har fått ta emot kritik efter recensionen i Dagens Nyheter av filmen Kyss mig, frilansar som filmrecensent och tv-krönikor.

- Filmen hade vunnit på att ha ett annat tema. Annars tycker jag den var rätt bra, säger han.

Moa Svahns humorinslag på invigningen bryr han sig inte om.

Under PrideComedy på torsdag kl 17 uppträder Moa Svahn igen, tillsammans med bland andra [[Pernilla Hammargren]] från Humormaffian.

Kommentera