Kritik mot Pride

Den alternativa festivalen Anarchopride invigdes under tisdagen. Festivalen är en protest mot Stockholm Pride för att de samarbetar med organisationer och myndigheter som, enligt Anarchopride, ”inte står för öppenhet”.

Under tisdagskvällen invigdes Anarchopride på Kafé 44 på Södermalm i Stockholm med en fest. Lokalen var knökfull redan en timme efter insläpp och stämningen hög.

Jenny (som inte vill ställa upp med sitt efternamn) från arrangörsgruppen bakom Anarchopride säger att det är viktigt med ett alternativ till Stockholm Pride som har valt samarbetspartners som gör att många grupper utesluts från festivalen.

– Anarchopride erbjuder en öppen mötesplats som är säker eftersom vi till skillnad mot Stockholms Pridefestival inte samarbetar med organisationer och myndigheter som andra dagar motarbetar oss.

Som exempel tar Jenny Migrationsverket som hon menar diskriminerar asylsökande hbt-personer och Kristdemokraterna som trots sitt steriliseringskrav på transpersoner är välkomna att delta under Pride.

Jenny menar att det är hyckleri att låta myndigheter och partier som går emot FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna genom att tvångsutvisa människor till Irak delta i festivalen men samtidigt utesluta Antifascistisk Aktion med motiveringen att de använder våld.

Under onsdagen slår Kafé 44 upp portarna för en filmfestival, ett samarbete mellan Anarchopride och en indisk queerfestival. På torsdag och fredag kommer lokalerna fyllas av seminarier och föreläsningar med teman migration och gränser och relationer till kroppen och kampen . Under lördagen kommer Anarchopride delta med ett block i Stockholm Prides parad med efterföljande fest.

Kritiken mot Migrationsverkets deltagande har även givits plats på Stockholm Prides program då Intersektionell Aktion på torsdag arrangerar programpunkten ”Vi ger migrationsverket avslag på medverkan i hbtq-sammanhang”.

Anarchoprides program finns här.

Kommentera