Dagens Pridedarling: Stolta föräldrar

Den grupp i paraden som lockar mest applåder varje år är Stolta föräldrar, en grupp som bitvis lockar mer än 200 personer att delta under deras paroll. Därför kändes det självklart att ge dem den hedervärda utnämningen i dag som pepp inför paraden på lördag.

I Kungsträdgården har 20 året-runt-aktiva fördelat dagarna och arbetspassen för att möta de frågor som kommer under veckan. När redaktionen träffar dem finns tre hjältar på plats som får symbolisera hela gruppens arbete. De tre är [[PA Wallner]] och [[Agneta Rodmark Wallner]] som är föräldrar till Anders, och [[Yvonne Pettersson]] som är mamma till Acke. Alla tre delar med sig av sina erfarenheter och PA säger ”Vi är inte bara föräldrar, vi är stolta också,” och fyrar av ett leende.

PA fortsätter att berätta ”När paraden når området kring Hornsgatan stiger stämningen, det märks att det är många hbt-personer som applåderar oss där, jag antar att de önskar se sina egna föräldrar tåga med oss”. Sedan lägger han till ”det händer att man ser äldre personer med tårar i ögonen, det är väl en generationsfråga misstänker jag, att de önskar att de fått samma bemötande av sina föräldrar”.

På frågan om vad man som förälder ska göra när ens barn kommer ut hjälper Yvonne och Agneta varandra att fylla i orden ”Lyssna på din unge”, ”Att ha ett barn som identifierar sig som hbt berikar ens liv så oerhört”. ”Det är fortfarande samma unge. Barn utvecklas och man bestämmer inte över det, dessutom kan man undra hur sexualiteten kan få stort utrymme, när det bara är en så liten del av personligheten”.

”Jag har svårt att förstå hur någon skulle kunna älska sitt barn mindre om det kom ut som hbt. Det är för mig obegripligt. Och varje förälder borde ställa sig frågan om det verkligen har någon betydelse för kärleken till sitt barn”, avslutar PA.

Kommentera