Kd i Pride park för första gången

För första gången kommer kristdemokraterna synas i Pride Park. Det är kd-distrikten Stockholms län, tillsammans med Stockholm stad, som på initiativ av [[Magnus Kolsjö]] och [[Caroline Szyber]], är på plats.

Magnus Kolsjö tycker inte att det är konstigt att kd deltar i Pride, men han är långt ifrån den enda inom partiet som har åsikter om Pridefirandet.

– Kd har varken sakligt eller ideologiskt på Pride att göra, som riksdagsledamoten [[Tuve Skånberg]] kommenterade saken i Världen Idag.

Magnus, hur kommer det sig att ni bestämt er för att delta i Pride?

- Jag tycker det är viktigt att förändra attityder gentemot kristdemokrater och visa vad vi står får. Dels finns det fördomar mot kd som ofta kommer fram under Prideveckan men sen har det ju skett en del övertramp från en del av kd:s representanter mot hbt-personer också. Vi vill stryka under att det inte är något som partiet står för. Nu vill vi föra en dialog, lyssna in och lära mer om hbt-personers livssituation i Sverige.

Kd:s riksorganisation är inte med på Pride, varför?

- För att vi från Stockholm tog initiativet och för att vi ändå finns på plats.

Har du mött motstånd från hbt-communityt?

- Jag har faktiskt nästan uteslutande fått positiva reaktioner, bara en negativ.

Vad är det viktigaste för dig med Prideveckan?

- Den viktigaste saken med Pride är att visa solidaritet med människor i andra delar av världen. Men även i Sverige är hbt-personer en utsatt grupp. Vi vill lyssna in och visa att vi stödjer hbt-personers mänskliga rättigheter.

Är det något speciellt seminarium som du ser fram mot extra mycket?

- De seminarium som jag själv ska vara med i på onsdag om hbt-flyktingar och på torsdag om transpersoner ur ett mr-perspektiv.

Finns det något speciellt du vill hälsa till alla Pridefirare?

- Kom och hälsa på oss och delta gärna i vårt forum kdpride.se.

RFSL:s vice förbundsordförande [[Christian Antoni Möllerop]] ställer sig positiv till kd:s deltagande.

- RFSL har ett positivt samarbete med kd i Stockholm. Kd i Stockholm har visat på en vilja att försöka påverka partiet i en mer liberal och progressiv riktning genom att bland annat föreslå avskaffande av tvångssterilisering av transpersoner, mera pengar till hivprevention med mera.

Kommentera