”Pridekampen kan vara på liv och död”

[[Åsa Petersen]] är frilansjournalist och före detta ledarskribent på Aftonbladet och NSD. Här berättar hon om sina bästa Prideminnen och förväntningarna inför årets festival. Hon har varit på alla Pridefestivaler sedan 1999 utom en, då hon åkte på bilsemester med killen hon var nykär i.

- Dåligt val, kan man tycka så här i efterhand, säger hon.

Vilket är ditt bästa Prideminne?

- Det måste vara när jag fick Regnbågspriset 2006. Jag vet att det låter ego, men det var en av mina lyckligaste kvällar någonsin. Kärleken som mötte mig var helt enorm.

Har du varit på någon Pridefestival utanför Sverige, skillnad/likheter?

- Jag var med i Riga 2007, när högerextremister kastade sprängladdningar mot Prideparaden som gick runt i en inhägnad park. Jag chockades och skadades lätt i tumultet. Det var en stark upplevelse som verkligen fick mig att förstå att Pridekampen kan vara på liv och död. Det var oerhört fint när den lettiska hbt-rörelsen kom till Stockholm Pride samma år och gick med i vår parad. Då brast det helt för mig.

Vad har du för förhoppningar inför årets arrangemang?

- Att mina panelsamtal och föreläsningar ska gå bra. Jag är ju så nervös alltid eftersom jag stammar. Och så hoppas jag kunna tillbringa tid med många kära vänner som jag saknar sedan jag flyttade från Stockholm till Luleå.

Är det något speciellt du ser fram mot i programmet?

- Över huvud taget ser jag fram emot festivalens fokus på internationell solidaritet. Jag skulle gärna träffa de afrikanska hbt-aktivister som kommer hit med fara för sina liv. I deras kamp finns hbt-rörelsens hjärta och själ.

Vem ska du gå med i Paraden?

- Jag ska gå med Anders, Anna, Gustav, Robin och Abbe. Världens finaste regnbågsfamilj som även är min trygghet.

Kommentera